John Lennon před smrtí sepsal Nanebepění

John Lennon nepsal pouze hudební hity, ale také humorné krátké povídky a básně. Česky nyní znovu vychází jeho populární Nanebepění. Texty inspirované vlastním životem, doplněné vlastními ilustracemi, ve kterých popisuje i svůj vztah s Yoko Ono, sepsal roku 1980, tedy krátce před svou smrtí. Knihu vydalo nakladatelství Argo.

Česky kniha vyšla poprvé již v roce 1994 u Votobie, první vydání Arga přišlo v roce 2001, obě jsou však zcela rozebraná. Argo v poslední době vydalo další dvě sbírky jeho textů, Písání a Španěl na vesnici. Zatímco tyto dvě knihy Lennon psal v době první fáze „beatlemánie“, Nanebepění napsal až po rozpadu Beatles.

Nanebepění (v originále Skywriting by Word of Mouth) navíc poprvé vyšlo až v roce 1986, tedy šest let po tragické smrti svého autora. Lennon se v knize se svérázným humorem vyrovnává s rozpadem Beatles i se svým vztahem s Yoko Ono.

Nanebepění podle Johna Lennona (zdroj: ČT24)

Kniha obsahuje i slavnou Baladu o Johnovi a Yoko, kde Lennon popisuje seznámení se svou ženou. Často si přeju, abychom nebyli známí a měli svůj skutečně soukromý život, píše Lennon v první části knihy. Dále vypráví o rozpadu Beatles, pronásledování americkými i britskými úřady nebo spojení s americkým undergroundem.

Absurdní krátké texty a básně jsou postaveny především na hře s jazykem. Lennon pracuje se slovním významem, vytváří legrační novotvary a popírá obvyklé formy. Originálně tak navazuje na britskou literární tradici poetiky nesmyslu. Knihu do českého jazyka přeložili David Záleský a Tomáš Zábranský.