Z Mikulova je zase po roce Dílna

Mikulovský zámek a podzámčí už po dvaadvacáté poskytuje zázemí mezinárodnímu sympoziu Dílna. Letošního ročníku se účastní osm umělců. Do 8. srpna vytvoří díla s libovolným námětem, formou i materiálem. Jejich tvorba pak rozšíří sbírku, která na zámku díky Dílně vznikla v uplynulých 21 letech.

„Hlavním kritériem při výběru účastníků tak významného sympozia je kvalita jejich dosavadní tvorby a snaha ve zkratce reprezentovat mnohovrstevnatost současného českého výtvarného projevu. A jako obvykle bude účastníkem i student některé z vysokých uměleckých škol,“ řekl k 22. ročníku kurátor Oldřich Tichý. 

Do Mikulova proto letos pozval české malíře Mikoláše Axmanna, Martina Čadu, Luďka Filipského a Vladimíra Franze. Z Francie přijel fotograf Peter Župník, teoretikem letošního setkání je Ivan Neumann. Studenty reprezentuje mladý mikulovský výtvarník František Zelinka. 

Kromě výtvarného umění dojde i na hudbu. „Rádi bychom pozvali milovníky umění na varhanní koncert Vladimíra Franze, který se uskuteční 25. července v Dietrichsteinské hrobce,“ uvedla za pořadatele akce Kateřina Šílová. 

Výtvarník Vladimír Franz o tvorbě v Mikulově (zdroj: ČT24)

Díla ze sympozia budou uložena v depozitáři zámku. Město touto formou z uplynulých ročníků akce získalo kolekci 380 moderních výtvarných děl všeho druhu. Její hodnota se odhaduje na 36 milionů korun. Branami Dílny dosud prošlo na 120 umělců. Výstava děl vytvořených na letošním sympoziu bude otevřena veřejnosti od 9. srpna do 30. září.