Lazebník sevillský vykoupal olomoucké pěvce v činohře

Lazebník sevillský, nejslavnější lazebník, který suverénně vládne břitvou i vtipem, své řemeslo v Olomouci už několikrát předvedl. V nejnovějším nastudování ale Moravské divadlo od tradiční opery Giocchina Rossiniho částečně upustilo a pěvcům dalo větší prostor pro komické hraní. Mimo jiné v obrovské vaně plné pěny, která jeviště přeměňuje v lázně.

Rossiniho nejznámější opera se dosud na olomoucké scéně dočkala osmi nastudování. Příběh hraběte Almaviva a jeho sluhy Figara, který svému pánovi pomáhá získat srdce dívky Rosiny, baví v operní verzi diváky od počátku 19. století.  

V Moravském divadle se slavné árie střídají s recitativy. Obzvlášť v částech opery, kde se pěvci nemusí tolik soustředit na zpěv, vyžadovala režisérka Kristiana Belcredi až činoherní přednes. „V áriích předvádějí pěvci virtuozitu, v recitativních částech ukazují příběh - a ten se musí zahrát,“ podotkla. 

Libreto opery nabízí komiku postavenou na záměnách postav a převlecích. „Lazebníka hrajeme v italštině, takže spíš než na slovní humor se musíme soustředit na humor situační a gagy vycházející právě ze situací, v nichž se postavy nacházejí,“ dodala režisérka, která zvolila akční, rozpohybovanou režii. 

Pěvecké party jsou přitom pro účinkující poměrně obtížné. „Přestože Rossini dokázal v hudbě navodit lehkou atmosféru, pěvecké party jsou nesmírně náročné, protože vycházejí z belcanta raného romantismu, kdy byla virtuozita zpěváků žádanou samozřejmostí,“ vysvětlil autor hudebního nastudování, dirigent Miloslav Oswald. Pro olomouckou premiéru sáhl po původní instrumentaci. „Možná budou znalci této opery překvapeni, že uslyší něco jiného, než jak se dílo běžně hraje,“ předpokládá.

Lazebník sevillský v Olomouci méně zpívá a více hraje (zdroj: ČT24)

Nešťastně zamilovaného hraběte představuje v Olomouci Ondřej Koplík, respektive Dušan Růžička, jeho podnikavého sluhu Figara hraje Martin Štolba v alternaci s Jakubem Tolašem. A jako Rosinu publikum uvidí Václavu Krejčí Houskovou nebo Barboru Martínkovou-Poláškovou. Na scéně Moravského divadle je Lazebník sevillský koupe od 5. června.