Burian zaplnil holešovský zámek indiány, medvědy i dinosaury

Zámek Holešov otevírá největší výstavu sezony. Ve třech sálech představí díla Zdeňka Buriana - vedle známých ilustrací knih Julese Verna a Karla Maye i obrazy, které dosud ještě vystaveny nebyly. Expozice Z prvohor na Divoký západ vznikla ke 110. výročí narození slavného malíře a ilustrátora.

„Na této výstavě máme bez kompromisu jen ty nejlepší kousky. Člověk díky nim může procestovat všechny kontinenty,“ upozornil kurátor Rostislav Walica. Dodal, že sám Burian ale velký cestovatel nebyl. „Pořádně navštívil zahraničí jedinkrát v roce 1931. S manželkou a dcerou jel do severní Itálie. Jinak nenavštívil žádnou ze zemí, kam se nechal svou představivostí zanést,“ prozradil. Holešovská expozice je ale nejen výletem na všechny kontinenty, nýbrž i do pravěku.

Celkem návštěvníci uvidí 250 originálů, téměř čtvrtinu tvoří ilustrace k románům Karla Maye. Slavné ilustrace doplňují dosud nepříliš vystavované malby. 

„Není přesný přehled o tom, která díla nebyla nikdy vystavena. Ale třetina až polovina z nich buď nebyla na žádné expozici, nebo se naposledy zájemcům ukázala v 60. letech,“ podotkl Walica. Mezi ně patří například návrh obálky k románu Jamese Olivera Curwooda Odvážná Marge O'Doonová, jež je na přebalu v kanadské divočině vyobrazena i s medvědem grizzly.

Více než polovina originálů, zapůjčených od tří soukromých institucí a 14 soukromých sběratelů, je namalována technikou takzvaného černobílého kvaše. Návštěvníci si mohou prohlédnout i náčiní, s nímž Burian pracoval, nebo kytaru, na kterou jako tramp hrával. 

Živý vstup Blanky Kovandové (zdroj: ČT24)