Ukradených Sto roků samoty se našlo v antikvariátu

Před týdnem zmizel z knižního veletrhu v Bogotě vzácný exemplář slavného románu Gabriela Garcíi Márqueze Sto roků samoty. Výtisk v hodnotě až 60 tisíc dolarů (1,5 milionu korun) vypátrala policie v antikvárním stánku. O pachatelích krádeže nesdělila žádné podrobnosti, podle BBC ale padá podezření právě na obchodníky s antikvárními knihami.

Ukradená kniha byla jedním z 8000 kusů prvního vydání Sto roků samoty v roce 1967, navíc s vlastnoručním věnováním od autora. Na veletrhu v hlavním městě Kolumbie byl vzácný titul vystavován v uzavřené vitríně jako součást pavilónu zasvěceného mytickému městu Macondo, které se v románu Sto roků samoty i dalších Márquezových dílech vyskytuje. Knihu zapůjčil sběratel Álvaro Castillo, který ji koupil v roce 2006 v Uruguayi. 

Márquez, nositel Nobelovy ceny za literaturu, zemřel před rokem ve věku 87 let. Z několika desítek románů a povídek, jež během dlouhé kariéry vydal, je nejznámější právě román Sto roků samoty. Dodnes se ho prodalo přes 30 milionů kusů a byl přeložen do více než třicítky jazyků.