Do filmového Finále postoupil letos Trnka i Loos

Jiřího Trnku a jeho svět animace připomíná Plzeň v několika projektech Evropského města kultury, jímž je v letošním roce. Pro zahájení si slavného animátora vybral také filmový festival Finále Plzeň. Na úvod 28. ročníku promítá restaurovanou verzi Trnkových Starých pověstí českých. Program nabídne jako každý rok přehlídku české i slovenské kinematografie uplynulého roku, a to jak hrané, tak dokumentární. Jako doprovodnou akci organizátoři mimo jiné chystají projekce v zrekonstruovaných Loosových interiérech.

Loutkový epos se vrací do Plzně v omlazené verzi (zdroj: ČT24)

Staré pověsti české na motivy stejnojmenné knihy Aloise Jiráska natočil Jiří Trnka podle svého scénáře v roce 1952. Digitální restaurování loutkových příběhů české mytologie zajistil Národní filmových archiv s finanční podporou ministerstva kultury a projektu Plzeň 2015. Festival Finále je letos jeho součástí.

Srovnání filmového záznamu před a po zrestaurování:

"Uvedení Starých pověstí českých je součástí našeho vlajkového projektu Jiří Trnka a svět animace, který představuje umění loutkářství od počátku až po nejmodernější formy. Zrestaurovaný snímek skvěle doplňuje výstavy Ateliér Jiřího Trnky a Trnkova Zahrada 2," upozornil programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. K Trnkovi odkazuje i česko-japonská sekce festivalu, kde budou uvedny snímky Kihačiró Kawamota, žáka slavného českého výtvarníka a animátora.

Do soutěžních sekcí se letos přihlásilo 27 hraných a animovaných filmů, 86 dokumentů a 95 televizních snímků. Vítěze hlavní soutěže o Zlatého ledňáčka vyberou poroty v čele s režisérem Davidem Ondříčkem, dokumentaristou Robertem Kirchhoffem a generální ředitelkou vydavatelství Czech News Center Libuší Šmuclerovou.

Finále se zaměřuje na českou a slovenskou kinematografii a je příležitostí připomenout si, jaké snímky především pro tuzemská plátna a obrazovky v předešlém roce vznikly. Představí ale i v předpremiéře nové tituly. Kromě zrestaurovaných Starých pověstí českých také nový celovečerní loutkový film Málý pán, který se na cestu za tím, co mu schází, i do kin chystá v polovině května. Předpremiéra čeká v Plzni i Uspávačku, televizní snímek Martina Dolenského o sériové vražedkyni. A do třetice diváci s předstihem uvidí česko-německý mysteriózní příběh z Krušných Hor Schmitke, který byl zatím promítnut jen na Febiofestu.

Kromě hlavního soutěžního programu zve Finále také třeba do rekonstruovaného interiéru, navrženého na počátku 20. století architektem Adolfem Loosem. V bytě, jehož původní obyvatelé zahynuli ve vyhlazovacích táborech, uspořádá jako připomínku 70. výročí konce druhé světové války projekci s názvem Stigmata holocaustu. Připravena je pocta filmaři Pavlu Juráčkovi nebo režisérovi Jiřímu Svobodovi či sekce Zoom zaměřená na současnou francouzskou tvorbu. Z mimofilmového dění chystají organizátoři autorská čtení úspěšných českých bloggerů.

Filmové Finále v Plzni potrvá do 2. května. Slavnostní závěr s udíleným Zlatých ledňáčků odvysílá ČT art.