Dianne Reevesová cestuje po hudební mapě na jazzový pas

Brno – Patnáct stovek diváků a ovace ve stoje sklidila včera večer v brněnském Bobycentru americká zpěvačka Dianne Reevesová. Pětinásobná držitelka ceny Grammy přivezla mimo jiné hity ze svého posledního alba Beautiful Life, na kterém fúzuje jazz s latinskoamerickými rytmy a R'n'B. Reevesovou mnozí odborníci považují za následovnici legendárních jazzových div Elly Fitzgeraldové nebo Sarah Vaughanové. Do Brna přijela na pozvání pořadatelů festivalu JazzFestBrno.

„Jazz vám dává příležitost být kreativní a zvědavý. Chcete slyšet, co se kolem vás děje. Ať už je to nějaký zvuk, nebo hudba nebo cokoliv jiného. Jazz je jako cestovní pas k dalším věcem a já toho využívám,“ přiznala v rozhovoru pro ČT Reevesová.

Svůj jazzový pas využívá naplno. Pomyslné razítko v něm má za latinskoamerické rytmy, R'n'B, odkazy na pop, ale i etnické prvky. Ona sama ale říká, že hudební svět pro ni nemá hranice. „Já se na to ani nedívám jako na jiné druhy hudby. Vyrostla jsem v době, kdy byla hudba bez hranic, nebyla kategorizovaná jako dnes. Pro mě je to přirozené, je to prostě hudba,“ myslí si zpěvačka.

Bez komentáře: Brněnský koncert Dianne Reevesové (zdroj: ČT24)

Osmapadesátiletá rodačka z Detroitu patří k nejvýraznějším hlasům současné jazzové scény. „Třeba Bobby McFerrin se nerozpakuje ji označovat jako nejlepší jazzovou zpěvačku současnosti,“ řekl umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka.

Reevesovou oceňuje i kritika. První cenu Grammy dostala v roce 2001 za živou nahrávku In the Moment, zatím poslední – pátou – za loňskou desku Beautiful Life. Na její nahrávání si přizvala i řadu přátel z hudebního světa. „Byl to překrásný životní zážitek. Mít kolem sebe svoji kapelu, to bylo jako mít kolem sebe rodinu. Ale taky Esperanzu Spaldingovou, Gregoryho Portera nebo Roberta Glaspera. Všichni k tomu krásně přispěli,“ vzpomíná Reevesová.

Na její poslední, v pořadí už dvaadvacáté album, museli fanoušci čekat téměř šest let. Na dalším projektu chce Reevesová začít pracovat už na sklonku letošního roku. „Miluju to, co dělám. Myslím, že když najdete něco, co milujete a jste pro to nadšení, je to prostě snadné… jako dýchání,“ tvrdí zpěvačka, že i po více než třiceti letech na pódiích ji hudba stále baví.