Spartakus v Olomouci nechce tancovat, jak Řím píská

Slavný gladiátor Spartakus, který vedl povstání otroků proti starověkému Římu, se stal hrdinou knih, filmů, seriálu i divadelních představení. Nejnověji svádí boj za svobodu na scéně Moravského divadla v Olomouci v baletním nastudování.

Spartakus plánuje povstání v Olomouci (zdroj: ČT24)

Spartakus v baletu arménského skladatele Arama Chačaturjana se v premiéře představil v roce 1956 v Leningradě. Před olomouckým publikem se objevil vůbec poprvé letos 6. března. Historický příběh s monumentální, až filmovou hudbou, vycházející z arménských lidových písní, museli tvůrci přizpůsobit jevištním možnostem, které nedosahují zamýšlené výpravnosti originálu.

„Je to obrovské téma koncipované pro o moc větší soubory, než je náš. Mám dvaatřicet tanečníků, kteří jsou jednou Římani, jednou otroci,“ podotkl umělecký šéf olomouckého baletu Robert Balogh, že při inscenovaní bylo třeba pamatovat mimo jiné na prostor pro převlek kostýmů. Balogh je autorem choreografie a režisérém představení, hudebního nastudování se ujal Tomáš Hanák.

Chačaturjanův Spartakus se v repertoáru českých divadel objevil za uplynulých šedesát let pouze šestkrát: dvakrát v Národním divadle v Praze (1957 a 1976), dvakrát v Brně (1975 a 2007), jednou v Ostravě (2005) a naposledy v Plzni v loňském roce. Richard Ševčík z Divadla J. K. Tyla je za titulní roli nominován na Cenu Thálie. V Olomouci se jako Spartakus v alternaci střídají Ivo Jambor, Damani Williams a hostující Uladzimir Ivanou, jenž se jako jeden z gladiátorů účastnil povstání už v brněnském nastudování.