Moravské divadlo zdolalo osmitisícovku za Hubičku

Na Valentýna zvalo Moravské divadlo Olomouc diváky na Hubičku - prostonárodní operu Bedřicha Smetany uvádělo v první repríze. Na olomoucká prkna se vrátila po jednatřiceti letech.

Po Prodané nevěstě, kterou nastudovalo Moravské divadlo před čtyřmi lety, se rozhodlo uvést i druhou nejhranější Smetanovu operu. Opět jde o melodické dílo vycházející z lidových tradic s libretem zasazeným na český venkov. Zápletka se točí kolem titulní hubičky, kterou nechce Vendulka dát svému milému, vdovci, aby nepohněvala jeho zesnulou ženu. Libreto napsala Eliška Krásnohorská na motivy povídky Karolíny Světlé.

„Nejde v ní o to, jestli Vendulka chce nebo nechce políbit svého milého, ale o působivý obraz mravní čistoty lidí žijící v horách a lesích, kteří jsou ovlivněni pověstmi a pověrami,“ upřesnil režisér inscenace Martin Dubovic. Někdejší umělecký šéf olomoucké opery a operety považuje Hubičku za „českou operní osmitisícovku“. „Lidé ji berou jako notorickou známou, její morální aspekt je ale ohromný. Smetana říkal, že je to opera lidová i národní,“ poznamenal.

Autor hudebního nastudování a dirigent Tomáš Hanák považuje Hubičku za jednu z nejkrásnějších lyrických oper. „Je hudebním obrazem lidového života, dýchající vřelostí a přívětivostí. Mezi klenoty české opery určitě patří obě ukolébavky a skřivánčí píseň z tohoto díla,“ připomněl.

Moravské divadlo dává Hubičku (zdroj: ČT24)

Premiéru měla tato Smetanova opera v roce 1876 v Prozatímním divadle v Praze. Přijata byla s velkým respektem vůči skladateli, který své šesté operní dílo složil už hluchý. V Moravské divadle dávají Hubičku opět 20. února. V roli Vendulky se v olomouckém nastudování střídají Elena Gazdíková, Lucie Janderková a hostující Lenka Cafourková-Ďuricová.