Z klasicistního domu má být hotel - odborníci protestují

Praha - Klub za starou Prahu se spolu s některými odborníky postavil proti plánované přestavbě domu v Petrské ulici v Praze 1. Klasicistní stavba se má podle projektu změnit v hotel. Podle Klubu za starou Prahu ale je ale přestavba k hotelovému využití "demoliční a neadekvátně brutální." Projekt počítá s tím, že většina stavby z počátku 19. století bude zbourána. Podle architekta Petra Malínského, autora projektu přestavby, mají ale být strženy jen nehodnotné, poničené části.

I přes špatný stav domu se referent z památkového ústavu snažil stavbu zachránit a zamítl jeho demolici. Jenže ředitel ústavu v závěrečném posudku překvapivě povolení k demolici vydal.

Někteří odborníci z památkového ústavu si proto stěžují, že vedení jde na ruku investorovi. V případě domu v Petrské ulici dokonce autor projektu spolupracuje s magistrátem. Architektem projektu je totiž předseda sboru poradců odboru památkové péče, tedy předseda sboru, který má budoucnost podobných budov na starost.

Dalším problémem při posuzování památek je znalecký posudek, který si může objednat sám investor. „Známe případy, kdy statici vyráběli posudky dle hesla: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej,“ říká k tomu Josef Štulc z památkové ústavu.

Podle Klubu za starou Prahu může za současný stav domu i nedbalost úředníků z Prahy 1, kteří mají právo majitele historických domů pokutovat, pokud se o ně nestarají nebo jim i nemovitost vzít. V souvislosti s tímto objektem dostali prý vlastníci až sedm výzev k odstranění nepříznivého stavu budovy, zcela nezabezpečený dům ale chátrá už několik let.