Návod na ochranu památek dává zámek v Úsobí

Úsobí (Havlíčkobrodsko) - V roce 1999 byl úsobský zámek v troskách. Nyní slouží k prohlídkám, svatebním obřadům i kulturním akcím. Za kompletní rekonstrukcí pozdně barokní budovy přitom stojí soukromá osoba majitele Jaromíra Poláka, který zámek opravil díky dotacím prakticky svépomocí.

Odhady na opravu zámku byly před deseti lety čtyřicet milionů korun. Majitel Jaromír Polák vše pořídil za desetinu. „Zámek jsem získal v roce 1999 v dubnu a hned druhý den se začalo s opravou. Byl v tak hrozném stavu, že nebyl zájemce, který by to koupil,“ popsal situaci Polák.

Pozdně barokní stavba vznikla v druhé polovině 18. století. Impulsem ke stavbě patrové budovy přitom byla barokní kaple z roku 1756, jež se později stala součástí celého švédského šlechtického sídla. Po 2. světové válce byl zámek zestátněn. „Objekt převzala nemocnice Havlíčkův Brod a zřídila zde léčebnu dlouhodobě nemocných. Přestal se udržovat park i budova,“ podotkl starosta Úsobí Karel Kameník.

Polák s rodinou postupně opravil střechy, fasádu, interiéry i park. „První dotace byla 40 tisíc, myslel jsem, co to jsou za úžasné peníze. Pak jsem dostal 80 tisíc, nejvíc, co jsem kdy dostal, bylo 250 tisíc z Evropské unie,“ informoval majitel zámku o finančních zdrojích na rekonstrukci.

Ačkoliv je zámek soukromý, využívá ho městys Úsobí jako obřadní i výstavní síň. V budově již proběhla výstava veteránů nebo dějin Úsobí. Slouží rovněž jako turistická atrakce. Manželé Polákovi nyní chtějí 18 zámeckých sálů postupně upravit tak, aby sloužily turistům třeba i k přespání. Zatím na zámku nocovali jen novomanželé a jejich svatební hosté.

  • Zámek v Úsobí před rekonstrukcí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/371/37029.jpg
  • Zámecký interiér autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/371/37030.jpg