Dvořákova síň v Rudolfinu uspořádala koncert na počest „polského Palacha“

Praha - Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina vystoupil Národní symfonický orchestr polského rozhlasu. Vzdal hold Ryszardu Siwiecovi, který se 8. září 1968 upálil na protest proti okupaci Československa. Koncert Hudba pro Prahu 1968 tak připomněl čtyřicetileté výročí jedné z tragických událostí polských dějin.

Polský účetní ukončil svůj život na protest proti okupaci Československa. Upálil se na varšavském Stadionu desetiletí před zraky sto tisíců lidí. Jedna z posledních slov zněla: "Proto, aby nezahynula pravda, lidskost a svoboda, proto umírám."

Hudba pro Prahu, hudba pro Siwieca

Hudbu pro Prahu složil v roce 1968 Karel Husa právě na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Ve své zemi ji mohl český skladatel uvést až v únoru 1990.

Letošní uvedení připomnělo Siwiecův čin. "Hodně dlouho, hodně lidí pracovalo na tom, aby se o jeho činu nikdo nedozvěděl. Ryszard Siwiec a jeho čin nám připomíná, že existuje něco takového jako odvaha, odvaha jít za svým názorem, i když to má tragické následky," vysvětluje ředitel Polského institutu v Praze Maciej Szymanowski.

Připomínka „českého Palacha“: koncerty, přednášky i výstava

Na koncertu také zazněl jeden z pilířů polské hudby 20. století - Concerto lugubre od Tadeusze Baiera a Eroiku, skladba pro velkého člověka, od Ludwiga van Beethovena.

Kromě koncertu Hudba pro Prahu 1968 připomene tragický čin Ryszarda Siwiece a okupaci Československa ještě několik doprovodných přednášek a také výstava fotografií a dokumentů před budovou Rudolfina.

Ryszard Siwiec
Zdroj: ČT24/Wikipedia