Výdělek z nové knihy Rowlingové půjde do dětských ústavů

Londýn - Britská autorka J. K. Rowlingová dnes vydala svou první knihu od závěru ságy čarodějnického učně Harryho Pottera - soubor pěti pohádkových příběhů Bajky barda Beedleho. Kniha vyšla najednou ve 20 zemích, včetně České republiky. Kritiky se shodují, že dílo je dárkem znalcům Harryho Pottera. Většina z výtěžku poputuje k dětem v ústavní péči v postkomunistických zemích prostřednictvím nadace The Children's High Level Group, kterou Rowlingová založila spolu s členkou Evropského parlamentu Emmou Nicholsonovou. Rodiče by je ale dětem před spaním číst raději neměli, radí Ondřej Müller z nakladatelství Albatros.

„I když jsou to pohádky, tak by je rozhodně neměly číst maminky dětem před spaním, protože to jsou spíše pohádky pro dospělé, spíše podobenství o tom, jak spolu bojují dobro a zlo,“ upozorňuje.

Český předklad vyšel tentokrát - na rozdíl od jednotlivých dílů Harryho Pottera - ve stejný den jako anglický originál. Zájem o něj byl v Anglii mimořádný. Děti stály brzy ráno dlouhé fronty před obchody, aby si knihu zakoupily ještě před začátkem školy.

Sbohem, Pottere

Rowlingová se Bajkami barda Beedleho loučí se světem Harryho Pottera, o kterém psala 17 let. Z pěti bajek jsou čtyři nové, jeden - Příběh tří bratrů - čtenáři už znají ze sedmého, posledního dílu čarodějnické ságy Harry Potter a relikvie smrti. V příbězích jsou také záchytné body, které pomohly Potterovi ve snaze zničit lorda Voldemorta.

„Je to spíše taková libůstka, kdo četl tu postupně temnější a temnější  ságu Harryho Pottera a zná její košatý jazyk a napínavý děj, tak to ať tady nečeká,“ varuje čtenáře Müller.

Bajky původně existovaly v sedmi exemplářích, které autorka vlastnoručně napsala a ilustrovala. Šest dala lidem, kteří se podíleli na vydávání jejích děl, sedmý byl vydražen před rokem za necelé 2 miliony liber (71,6 milionu korun).

Kniha pro dobrou věc

Výtěžek z prodeje bajek, očekávaný v řádu stamilionů liber, poputuje zejména do Rumunska a Moldavska do sirotčinců a ústavů pro postižené děti, kde má přispět ke zlepšení podmínek. Některé peníze půjdou i do České republiky, kde Rowlingová kritizuje používání síťových lůžek v ústavech.

Činnost nadací podléhá v Británii přísným účetním a právním pravidlům a Rowlingová osobně dohlíží na chod organizace - vyjíždí do míst, kde pomáhá, často anonymně, v převleku.

Napsali o knize

The Daily Telegraph: „Tato krátká sbírka by nebyla nijak pozoruhodná, pokud by za ní nebylo tolik jiné práce. Jsou v ní i vycpávky, aby byla dost dlouhá a potterovské fanatiky sotva uspokojí déle než půl hodiny. Ale i tak jsou tam hezká místa a celý zisk jde na charitu, což odpovídá šlechetnosti příběhů samotných.“

The Guardian: „Tyto moralistní příběhy jsou komplikované (pro ty z nás, kdo nemají znalosti o temných uměních, popletené), protože různé postavy mají nebo nemají různé síly, které mohou nebo nemusí fungovat, když na to přijde. A další poznámky Rowlingové pod čarou jen nezasvěceného čtenáře dále zmatou. Tato kniha je jen pro fanoušky a určitě je hodně potěší.“

Poslední díl příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi s podtitulem \"Relikvie smrti\" se v České republice začal prodávat 31. ledna 2008.
Zdroj: ČT24