Roudnická galerie vystavuje unikátní kombinaci soch a fotografií

Roudnice nad Labem - Roudnická Galerie moderního umění otevřela společnou výstavu zesnulého sochaře Mojmíra Preclíka a českolipského fotografa Richarda Homoly. Ačkoliv se umělci nikdy nepotkali, dílo spojuje Preclíkova chalupa v Kryštofově údolí u Liberce. Výstava potrvá do 25. ledna.

Richard Homola poznal dílo Mojmíra Preclíka teprve po sochařově smrti, kdy navštívil jeho dům v Kryštofově údolí v Jizerských horách. „Zajímala mě atmosféra, kterou tam zanechal,“ říká fotograf.

Hlavní část výstavy tvoří asi 30 Preclíkových keramických výtvorů vysokých 50 až 70 centimetrů. Na stěnách pak výstavu doplní Homolovy fotografie z cyklu Z chalupy Mojmíra Preclíka. Na snímcích je zachyceno dílo sochaře v prostorách historické lidové chalupy i příroda v jejím okolí. „Díla se zde geniálně potkávají,“ říká Alena Potůčková z roudnické galerie.

Mojmír Preclík (1931-2001), kdysi člen Skupiny M 57, své dílo prezentoval například v kolekci na Bienále mladých v Paříži v roce 1963. V závěru života, kdy žil v Kryštofově údolí, se soustředil především na tvorbu expresivní figurální keramiky.