Lev v zimě opanuje Divadlo Radka Brzobohatého

Praha - Nové nastudování hry Jamese Goldmana Lev v zimě uvede v premiéře 15. ledna Divadlo Radka Brzobohatého. Podle této hry byly natočeny již dvě filmové verze. První pochází z roku 1968 a v roli Jindřicha II. Plantageneta se v něm představil slavný Peter O'Toole a v hlavní ženské roli mu sekundovala neméně slavná Katharine Hepburnová. Ve vedlejších rolích se zde objevují Timothy Dalton jako francouzský král Filip a jako Richard syn krále Jindřicha II. Plantageneta Anthony Hopkins. Film režíroval Anthony Harvey a byl oceněn třemi Oscary.

Druhá filmová verze pochází z roku 2003, natočená byla režiserém Andrejem Končalovským. V roli Jindřicha II. se zde objevil Patrick Stewart. A jeho manželky Eleonory Glenn Close a dále například Julija Vysockaja a Jonathan Rhys Meyers.

V současné divadelní inscenaci vytvářejí ústřední dvojici panovníků Hana Maciuchová a Radek Brzobohatý. Rozehrávají příběh Jindřicha II., jež se rozhoduje, kterému ze svých tří synů předá vládu.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„Je to celé o mocenských bojích a o tom, jak celá rodina žije podivným životem bez lásky. Všichni jsou nešťastní a tak zloběj,“ vysvětluje režisér inscenace Roman Štolpa.

Hra je nabitá emocemi, které vycházejí jak ze složitého vztahu Jindřicha a jeho ženy Eleonory, tak ze ctižádostivých povah všech tří synů. Nejmladší syn Jan je tajným favoritem krále, jedná se o budoucího krále Jana Bezzemka. Jeho nejstarší syn Richard budoucí král Richard Lví Srdce je naopak favoritem královny Eleonory. Prostřední syn Geoffrey nemá důvěru ani jednoho z rodičů, ale je o něm uvažováno jako o kancléři budoucího panovníka. Do tohoto boje se dále zaplétá francouzský král Filip, který zde hledá nejvhodnějšího kandidáta pro své plány do budoucna. To vše přináší velkou příležitost pro herce.

„Paní Maciuchová a pan Brzobohatý dodali textu úplně jinou dimenzi, než jsem si představoval při čtení. Při generálce pak dostaly situace silné nové vyznění a nechybí ani humor,“ zhodnotil práci herec Petr Vágner.