Pražská komorní filharmonie pod ženskou taktovkou

Praha - Pražskou komorní filharmonii (PKF) bude poprvé na veřejném koncertě dirigovat žena, mladá Portugalka Joana Carneirová. Pro publikum ve Dvořákově síni Rudolfina připravila koncert "ve španělském duchu" nazvaný Don Quijote & Španělsko zevnitř i zvenčí, který se uskuteční 26. ledna Carneirová přizvala ke spolupráci dvě mladé hudebnice. Představí se čínská kytaristka Jang Süe-fei a česká altistka Jana Sýkorová.

„K PKF jsem se dostala přes jejího uměleckého ředitele, který o mě slyšel a pozval mě. Nikdy jsem při své práci nepocítila, že by mě hudební těleso nebralo plnohodnotně z důvodu, že bych byla žena. Myslím si, že patřím ke generaci, která měla velké štěstí, že již před námi hodně žen bojovalo proti takovým předsudkům. Možná i díky tomu jsem se s něčím podobným už já nesetkala. Pokud se v mém životě a v mé kariéře něco negativního kdy stalo, bylo to vždy z hudebních důvodů nebo třeba z nedostatku zkušeností či z odborné neznalosti, ale nikdy kvůli tomu, že jsem žena,“ komentuje dirigentka své postavení na postu, který většinou zastávají muži.

Pokud se hudebních stylů týká, prozradila Joana Carneirová v rozhovoru pro ČT 24, že má ráda skladby 21. století a dále pak romantickou hudbu z přelomu 19. a 20. století. Na koncertě v Rudolfinu zazní skladby hudebních stylů tří století, od barokní orchestrální suity Don Quijote George Philippa Telemanna, přes vrcholně romantickou suitu z opery Carmen Georgese Bizeta, po balet Čarodějná láska Manuela de Fally a Fantazii pro šlechtice pro kytaru a orchestr Joaquína Rodriga.  

Ženy dirigentky jsou ve svém oboru výjimečné. V tuzemsku je zatím nejznámější Miriam Němcová, která vede Symfonický orchestr Pražské konzervatoře. Na začátku března se představí s Českou filharmonií (ČF) uznávaná americká mistryně taktovky Marin Alsopová, za dirigentským pultem ČF tak stane žena po 72 letech.

Joana Carneirová

je finalistkou prestižní dirigentské soutěže Maazel-Vilar v New Yorku z roku 2002. Dirigovala již řadu orchestrů ve Spojených státech, Evropě i v Asii, například Losangeleskou filharmonii, Symfonický orchestr Nového světa, Frankfurtský rozhlasový symfonický orchestr, Metropolitní orchestr v Lisabonu či Pekingský symfonický orchestr.