Pardubice se otřásají smíchy

Pardubice - Ve Východočeském divadle v Pardubicích a na několika tamějších menších scénách začal devátý ročník Grand Festivalu smíchu - přehlídky nejlepších divadelních komedií. Kromě odborné a studentské poroty o cenách znovu rozhodují i sami diváci: při slavnostním zakončení 9. března bude zvolena Komedie roku, která vzejde z hlasování obou porot i diváckého hodnocení.

Každé soutěžní představení má svého kmotra, letos do Pardubic zavítají Luba Skořepová, která nechyběla ještě na žádném ročníku festivalu, Květa Fialová, Jiří Lábus, Aleš Ulm, Václav Vorlíček nebo Josef Dvořák.

Pořadatelé tentokrát vybírali z padesátky divadelních komedií. „Letos je žánr klasický, moderní komedie se tu moc neobjevují,“ říká dramaturgyně festivalu Jana Uherová. Východočeské divadlo v Pardubicích jde do soutěže s Broukem v hlavě. „Velice populární je tu Divadlo na Fidlovačce nebo Městské divadlo Brno. Letos poprvé přijede mladoboleslavské divadlo, které má opravdu skvělou komedii,“ říká Uherová.

V soutěžní části festivalu se utká sedm představení. Diváky na festivalu budou bavit nejen profesionálové, podle ředitele Východočeského divadla v Pardubicích Petra Dohnala se letos představí i pět amatérských souborů.

Devátý ročník přehlídky poznamenalo hledání nového sponzora. Organizátoři se chtějí s rozpočtem vejít do dvou milionů korun. Úspornější bude proto doprovodný program festivalu. Soutěžní festivalová představení jsou už téměř vyprodaná.

  • GRAND Festival smíchu autor: GRAND Festival smíchu, zdroj: GRAND Festival smíchu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71243.jpg
  • GRAND Festival smíchu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71246.jpg