Hrady a zámky zvyšují svoji atraktivitu

Hořovice - Sezona milovníků českých hradů a zámků začíná. V zimním období jsou vesměs brány těchto oblíbených turistických míst zavřeny. Období klidu je většinou využíváno k údržbě objektů, k přípravě nových expozic a v neposlední řadě k nutným restaurátorským aktivitám. V České republice existuje 2 500 hradů a zámků, z toho 104 má ve své správě Národní památkový ústav - 88 z nich je přístupno veřejnosti.

„V souvislosti s celosvětovou ekonomickou krizí máme obavy z odlivu především zahraničních turistů. Proto jsme pro tuto sezonu připravili několik novinek a programů, které by měly přilákat především domácí návštěvníky. Je připravena řada projektů pro děti, mládež a v neposlední řadě i seniory a hendikepované. Naším cílem je, aby hosté nepřišli jen jednou za rok, ale chceme jim připravit takový program, který by je přilákal každý měsíc. Jedním z takových aktivit je i projekt Třinácté komnaty, což je zpřístupnění míst, která jsou většinou uzavřena. Dalším oživením by mohly být noční prohlídky, které jsou plánovány na měsíc červenec. V srpnu pak by na našich hradech a zámcích měla být představena stará řemesla. Zářijové zakončení je věnováno těm hradům a zámkům, které byly zobrazeny ve filmech a filmových či televizních pohádkách,“ přiblížila plány Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Mezi hrady a zámky, které se tradičně v měsíci dubnu otevírají po zimním spánku, patří i zámek v Hořovicích, který v tomto roce slaví 300 let od svého založení. Od soboty 4. dubna budou přístupné všechny prohlídkové trasy včetně zámeckých interiérů, stálé expozice z historie hraček a hracích strojků a výstava strašidel ve sklepení zámku. „Cílová skupina hořovického zámku je běžná česká rodina s dětmi, ale také školní výpravy. Tomu jsou uzpůsobeny naše expozice i ceny. Cena základního okruhu prohlídek vzrostla letos o 8 %, ale zároveň jsme zavedli celou škálu slev právě pro dětské návštěvníky či rodiny s dětmi,“ informoval kastelán zámku Hořovice Libor Knížek.

Naděžda Goryczková dále upozornila, že ne všechny instituce patřící pod NPÚ vstupné zvyšovaly, naopak se zvýšily tendence pro jednotlivé slevy, např. v rámci rodinných vstupenek.