České sklo je stoprocentní

Praha - Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě slaví devadesátiny. Od založení ji absolvovalo přes 2 000 studentů. Ukázky jejich prací teď můžete vidět na retrospektivní výstavě, kterou škola uspořádala společně s pražským Uměleckoprůmyslovým muzeem. Expozice je plná skleněné fantazie, pestrých barev a nejrůznějších tvarů. Vystaveny jsou kolekce váz, mís, figurek, bižuterie, šperků a objektů, které propojují sklářské řemeslo s výtvarným uměním. Autory jsou jak středoškolští studenti, tak uznávaní výtvarníci a skláři. Přehlídka nazvaná 100% sklo potrvá do 19. září.

Výstava ilustruje cestu školy, a tím i moderního českého skla za světovou proslulostí od art deca až po nejnovější trendy výtvarného pojetí tohoto materiálu. Upozorňuje také na to, že budoucnost českého sklářství tkví nejen v udržení tradice, ale zejména v dalším rozvíjení mezinárodně ojedinělého systému odborného vzdělávání.

Škola v Železném Brodě je kolébkou dvou specifických oborů - technologie tavení skla ve formě, jež je světovým unikátem a kterou proslavila zejména dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, a výrobou skleněných figurek.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Na škole studoval můj děda, takže jsem vlastně pokračovala v rodinné tradici. Vybrala jsem si obor bižuterie. Pokud jde o formu, nemám žádné zábrany, můžu pracovat s jakýmkoli materiálem,“ komentovala své vystavené dílo studentka Ivana Sedláčková.

„Škola vlastně podporuje i současný trend tvorby v 3D. Studenti při návrhové činnosti využívají počítačových programů, většina prací nejdřív vznikne v počítačové podobě,“ upozornila ředitelka školy Zdeňka Laštovičková.

Železnobrodská škola vznikla jako třetí odborná sklářská škola v severních Čechách v roce 1920, ale byla první, na níž se učilo česky. Na rozdíl od německých škol v Kamenickém Šenově a v Novém Boru, které působily v kraji se staletými výrobními sklářskými tradicemi, vznikla bez tohoto zázemí.

  • 100% sklo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1738/173724.jpg
  • 100% sklo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1738/173722.jpg