Benátská noc - kam s ní?

Malá Skála - Půl roku před konáním Benátské noci stále není jasné, kde se největší hudební festival na severu Čech uskuteční. Pořadatel Benátské noci chce snížit částku, kterou platí Malé Skále za to, že v obci povolí konání festivalu. Obec si tím každoročně přijde na 400 tisíc korun, podle pořadatele jde o vůbec nejvyšší částku, která se za podobné akce obcím platí. Vedení obce s tím ale nesouhlasí.

Malou Skálu přijde jen úklid po víkendové akci na 100 tisíc korun, nechce proto o snížení příspěvku slyšet. Pořadateli prý navíc neúčtuje 10 procent ze vstupného, což je podle starosty jinde běžné, a ani poplatky z ubytování. Pokud by tak Malá Skála učinila, musel by pořadatel platit až trojnásobek současné částky. „Těch 400 tisíc chceme udržet. Myslím si, že nebude zájem jít níže,“ komentuje stanovisko obce její starosta Michal Rezler.

Část obyvatel si navíc stěžuje na hluk. Benátskou noc by nejraději úplně zrušili. Na letošní ročník plánují pozvat na kontrolu hygieniky. „Nařízení vlády o ochraně zdraví občanů není během konání Benátské noci dodržováno,“ tvrdí zastupitel Malé Skály František Peňáz.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Na druhou stranu se v říjnovém referendu většina obyvatel obce vyjádřila, že si Benátskou noc na Malé Skále přeje. „Kromě hluku, který se dá ty tři dny vydržet, si nemyslím, že by tam byly nějaké problémy,“ přitakává pořadatel festivalu Pavel Mikez. „Jsou ještě záložní varianty, ale prioritou je Malá Skála a já si myslím, že to na Malé Skále zůstane,“ dodává.