Liška v kurníku - Kishonova satira na divadle

Pardubice – Zřejmě prvním uvedením divadelní adaptace knihy Liška v kurníku budou dvě víkendové premiéry stejnojmenné hry s dodatkem „aneb Pan ministr v Kmínovicích“ ve Východočeském divadle v Pardubicích. Dramatizace knížky židovského satirika Ephraima Kishona o tom, jak to dopadne, když se někam zavede dříve politika než elektrika, se ujali dramaturg divadla Tomáš Syrovátka a Martin Tichý, kterého divadlo přizvalo k režii.

„Kishon je zapomenutý poklad. Skvělý humorista, který se zase tak moc nehraje a v době dnešních televizních legrací zmizel z centra zájmu. A tak jsem rád, že jsme ho zase objevili,“ uvedl režisér Martin Tichý v rozhovoru pro divadelní zpravodaj. Tichý je také autorem doprovodného sloganu: „jak to dopadne, když se někam zavede dřív politika než elektrika“.

"Jako kdyby se Kishon…

… ptal, co bylo dřív, jestli slepice, nebo vejce. Jestli je to tak, že je zkažená společnost a pak přijde nějaká ideologie a ta tu společnost popíše, aby ji mohla změnit, anebo jestli to náhodou někdy není tak, že přijde ideolog, naočkuje lidi a tím společnost teprve zkazí." /dramaturg Tomáš Syrovátka/

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Příběh se odehrává v zapadlé vesnici Kmínovice, kam přijíždí na ozdravný pobyt do vytoužené oázy klidu stárnoucí politik Arnitz Dulniker. Jeho vášeň pro politiku mu však nedá spát, a tak se rozhodne, že ve vesničce, která funguje od věků tak nějak přirozeně sama sebou, uspořádá volby a všechno, co s nimi souvisí. "Je to o politice takové, jaká je, jak dokáže ovlivňovat lidi, jak dokáže být i absurdní," dodává režisér Tichý.

Dramaturgie ponechala hře původní místo děje, kterým je Izrael. „Je to obrovská výhoda, děj s odkazem na biblické počátky nabývá podobenství o lidstvu. Kdybychom to přesunuli někam k nám, stal by se z toho takový zvláštní folklorní kolorit, a o to nám rozhodně nešlo,“ vysvětlil dramaturg Tomáš Syrovátka.

Po Kishonovi podle něj divadlo sáhlo proto, že v Česku se uvádí málo satiry. Spisovatel, narozený v Maďarsku, je přitom středoevropské mentalitě velmi blízký a děj může místy připomenout hru Naši furianti nebo hospodskou rvačku na obrázcích Josefa Lady. „Satira musí být doma vždy tam, kde se hraje,“ dodávají tvůrci. "A jestliže ve staré dobré Anglii mají své Jistě, pane ministře, my budeme mít vždy blíž k hospodské facce a rvačce – jako u Lady nebo ve Stroupežnického Našich furiantech. Takže, jak se na dobrou satiru sluší: Padni komu padni…"

Do hlavní role Arnitze Dulnikera divadlo obsadilo Zdenka Rumpíka, spoluhráči mu bude více než polovina uměleckého souboru. Scéna je dílem Hynka Dřízhala, kostýmy vytvořila Tereza Venclová, hudby se ujal David Smečka. Premiéry: 26. a 27. února; nejbližší reprízy: 3. a 9. března.

  • Petra Tenorová ve hře Liška v kurníku autor: Jiří Sejkora, zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235167.jpg
  • Petr Dohnal a Romana Chvalová ve hře Liška v kurníku autor: Jiří Sejkora, zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235164.jpg