Janák cítí ve skle velkou mystiku

Kamenický Šenov – Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově představuje tvorbu Františka Janáka. Výtvarník a bývalý ředitel tamní sklářské školy bilancuje na výstavě 45 let své tvorby. Liberecký kraj chtěl školu sloučit s jinou a Janáka odvolal. Nakonec ji převezme ministerstvo školství. Lidé tedy Janáka poznali jako hlavního bojovníka za záchranu školy v Kamenickém Šenově. Teď se představuje jako sklářský výtvarník. Sklo je podle něj magický materiál, riziko práce s ním je vzrušující. Výstava potrvá do 4. května.

„Už jenom tavba skla má v sobě spoustu mystéria, těžko se to dá spočítat nebo změřit. Aby vám to vyšlo, je často věc náhody. Práce se sklem se za posledních 45 let hodně změnila. Přibyla spousta nových technologií, o kterých se nám tehdy ani nesnilo. Když jsem studoval na této škole, tak třeba rytí skla laserem nebo řezání vodním paprskem vůbec neexistovalo,“ řekl sklářský výtvarník František Janák.

Výstava ukazuje Janákovy práce pro sklářský průmysl a značky jako Crystalex nebo Moser i jeho autorskou tvorbu. „Zabývá se jak litými, tak tavenými plastikami, ale i designem. Na výstavě můžete také vidět jeho kresby a litografie,“ upozornila Helena Braunová, ředitelka Sklářského muzea Kamenický Šenov.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

František Janák se vyučil brusičem skla, Vysokou školu uměleckoprůmyslovou absolvoval v ateliéru Stanislava Libenského. Kamenickošenovskou školu řídil čtyři roky, krajští radní ho odvolali loni koncem roku kvůli údajným pochybením. Vyučoval v Japonsku a ve Spojených státech.

  • Dílo Františka Janáka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2436/243512.jpg
  • Dílo Františka Janáka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2436/243511.jpg