Veletrh dětské knihy se ptá: Čteme rádi?

Liberec - Na čtyřicet vystavovatelů, zejména vydavatelů a nakladatelů, se účastní devátého ročníku Veletrhu dětské knihy v Liberci. Na letošní otázku „Čteme rádi?“ by měla pomoci odpovědět i vědecká konference a, jak organizátoři doufají, především návštěvnost. Čtenáře i nečtenáře by na festival mohla přilákat například prezentace knih nominovaných na Zlatou stuhu. Třídenní liberecká přehlídka je v Evropě ojedinělou akcí. Další podobně specializovaný veletrh se pořádá jen v Boloni, je ale spíše komerční.

Kolik cest vede ke čtenářství?

Loňský, osmý ročník veletrhu se potýkal „s nepříznivými ekonomickými podmínkami“, ten letošní se mohl uskutečnit především díky dotaci z ministerstva kultury ve výši 1,3 milionu korun. Příspěvek ale slíbil i liberecký magistrát a Liberecký kraj uvolnil 100 tisíc korun na dopravu školáků z okolních měst a obcí.

Dětští návštěvníci jsou podle Dagmar Helšusové, předsedkyně Sdružení pro Veletrhy dětské knihy v Liberci, která byla před devíti lety iniciátorkou akce, na veletrhu důležití. Akce je určena především jim. „Jsem ale ráda, že chodí i rodiče a prarodiče a mají zájem o knihy, které jejich děti čtou,“ poznamenala Helšusová.

Děti podle ní dnes víc chatují, než čtou. „Přesto je tu stále skupina dětí, která čte, čte ráda, čte s chutí, a řadí je to potom mezi ty, které jsou lépe vzdělavatelné a dosahují větších úspěchů v životě,“ dodala. I proto je podle Helšusové třeba dětské čtenářství podporovat a rozvíjet. Přispět k získávání malých čtenářů pro papírové knihy by mohly i závěry vědecké konference, která se koná souběžně s veletrhem. Jedno z jejích témat zní: Kolik cest vede ke čtenářství?

Zlatá stuha v Liberci nechybí

Součástí programu veletrhu je i výstava v liberecké Krajské vědecké knihovně, kde jsou od poloviny března k vidění ilustrace z knih pro děti nominované na cenu Zlatá stuha 2010. Soutěž organizuje Česká sekce IBBY, Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec spisovatelů a Obec překladatelů.

Návštěvníci veletrhu se mohou seznámit nejen s nominovanými knihami a ilustracemi, ale i s jejich autory. „Setkat se mohou třeba s Markétou Pilátovou, která tady bude povídat o své knížce Kiko a tajemný papírový motýl, která je nominována na cenu Magnesia Litera. V sobotu přijede Jiří Žáček, který bude mít autogramiádu a z jeho knížek bude číst herec libereckého divadla Václav Helšus,“ vyjmenovala Helšusová.

Veletrh dětské knihy v Liberci se koná od 7. do 9. dubna. Už tradičně bude během přehlídky vydáno CD s dětskou knihou, kterou pro své nevidomé kamarády namlouvají každý rok liberečtí školáci. Letos se organizátorům podařilo získat práva ke knize Matylda od Roalda Dahla. Křest CD se uskuteční v pátek odpoledne v obřadní síni liberecké radnice.

  • Veletrh dětské knihy / vědecká konference zdroj: Veletrh dětské knihy Liberec http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2452/245142.jpg
  • Zlatá stuha v Liberci zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2452/245144.jpg