Reinerova freska si na sebe musí vydělat

Duchcov – Zámek Duchcov mimořádně zpřístupní během května a června, poprvé dnes, vzácnou fresku. Malbu tvořenou trojúhelníkovou kompozicí Nejsvětější Trojice s Assumptou a anděly vytvořil na konci 20. let 18. století mistr českého barokního malířství Václav Vavřinec Reiner. O 250 let později pro ni byl vystaven v Duchcově samostatný pavilon. Zamýšlený kontrast mezi betonovou stavbou a barokní freskou má ale vedlejší účinek – malbě nesvědčí. Zámek hledá způsob, jak vzácnou malbu zachránit. Finance má pomoci získat prodejní výstava Karla Gotta i mimořádné zpřístupnění fresky veřejnosti.

Smlouvu o vymalování kupole kaple Nanebevzetí Panny Marie nového duchcovského špitálu uzavřel Jan Josef z Valdštejna s Václavem Vavřincem Reiner v roce 1728. Freska stavbu zdobila necelých dvě stě let, špitál byl totiž v roce 1958 kvůli plánované těžbě uhlí zbourán. Freska o ploše dvou set metrů čtverečních ovšem byla sejmuta, rozřezána a uschována. Fragment si mohli prohlédnout návštěvníci výstavy v Miláně a také světové výstavy v Montreálu. V roce 1973 byla zahájena podle projektu architekta Jana Sokola stavba nového moderního pavilonu, do kterého byla v letech 1980–1982 cenná freska osazena.

Sokolův architektonický návrh pavilonu vycházel z myšlenky konfrontace odlišných slohových pojetí. Staré historické dílo mělo nalézt své místo v nové architektuře a vytvořit novou jednotu. Klimatické podmínky v nově postaveném, převážně betonovém pavilonu však způsobují postupnou degradaci barokní památky. „Tím, že dochází ke kondenzování vody, se freska doslova smývá,“ vysvětlil duchcovský kastelán Marian Hochel. Pavilon je od konce 90. let z technických důvodů veřejnosti uzavřen.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Fresce pomůžou i Gottovy obrazy

O záchraně fresky se mluví už dlouho, problém jsou ale finance. Velkou část rozpočtu zatím polyká nákladná oprava zámeckých střech. „Rádi bychom fresku opravili z peněz, které vybereme mimo rozpočet,“ plánuje Alexander Gabriel z ústeckého Národního památkovou ústavu.

Benefiční akce zahrnuje prodejní výstavu (do 12. června) maleb Karla Gotta nazvanou Obrazy pomáhají obrazům v zámecké Galerii Giacomo. Do Nadačního fondu pro záchranu a uchování Reinerovy fresky poputuje kromě výtěžku z prodeje slavíkových děl také vstupné z mimořádných komentovaných prohlídek. Památkáři doufají, že možnost vidět, v jakém stavu barokní freska je, přiláká potřebné sponzory.

Prohlídky:

v sobotu 14., 21. 28. května od 12:00 do 17:00 hodin, v sobotu4. června a ve čtvrtek 9. června od 11:00 do 18:00 hodin. Vstup v každou celou hodinu. Jednotné vstupné 50 Kč.