Krajská rada: Šorfová zůstává ředitelkou GASK

Kutná Hora - Ředitelka Galerie Středočeského kraje Jana Šorfová, která čelí podezření z plagiátorství, zůstane ve funkci. Rozhodli o tom krajští radní poté, co se seznámili s odborným posouzením projektu, které vypracoval expert na oblast kultury a multižánrových projektů. Odborný posudek podezření z plagiátorství nepotvrdil a zároveň neshledal chybu ve výběrovém řízení na ředitele GASK, uvedla mluvčí hejtmanství Berill Mascheková. Z galerie kvůli vypjaté atmosféře po nástupu Šorfové odešli všichni kurátoři.

„Předložený záměr lze považovat za velmi životaschopný, s šancí zvýšit kredit nejen galerie, ale i celého Středočeského kraje,“ citovala z posudku Mascheková. Posuzovatel podle ní ocenil mimo jiné snahu o zefektivnění provozu, posílení společenského ohlasu a zkvalitnění komunikace galerie se školskou i laickou veřejností, popularizující trendy a akcent na mladé tvůrce.

"Jsem ráda, že ta věc byla prověřena, vyjádřil se expert a bylo to přijato. To je pro mě důležité,„ reagovala na rozhodnutí rady Šorfová. Její kritici už jsou spokojeni méně. “Posudek se neměl vyjadřovat k obsahu projektu, ten posuzovala komise. Meritum věci je, že projekt, jak se ukázalo později, je celý opsaný," upozornil šéfkurátor Ondřej Chrobák, jeden z těch, kteří se rozhodli podat v galerii výpověď.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Šorfová čelí podezření z toho, že při zpracovávání projektu, s nímž nedávno zvítězila v konkurzu na šéfa GASK, opisovala. Jak přesně posudek podezření z plagiátorství vyvrací, známo není, kraj ho nezveřejnil.

Napětí v galerii

Po příchodu Šorfové do galerie se vyhrotily personální vztahy v této instituci, neshody skončily odchodem všech kurátorů. Bývalí pracovníci poté podali na ředitelku trestní oznámení, protože se podle nich dopustila podvodu. Komisi údajně uvedla v omyl za účelem získat výhodu ve výběrovém řízení.

Personální změny v galerii znepokojily externí spolupracovníky GASK. V otevřeném dopise hejtmanovi nedávno napsali, že přístup Šorfové ohrožuje jejich profesní závazky, které mají nejen ke galerii, ale i k desítkám spolupracujících zahraničních institucí, jež na plánované výstavy poskytly prostředky.

Rozhodlo i „obrácení“ členů výběrové komise

Radní podle Maschekové uložili odboru kultury začít jednat o těchto výhradách. Zároveň se podivili nad tím, že jsou pod dopisem podepsáni lidé, kteří jako členové výběrové komise Šorfovou do čela GASK doporučili. „To v tom našem rozhodování také hrálo roli, že lidé, kteří ji vybrali, pak sami zpochybnili svoje rozhodnutí. To nám přišlo prazvláštní,“ uvedl hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD).

Šorfová dnes zopakovala, že se do konkurzu přihlásila na popud kunsthistorika Jiřího Fajta a předchozího ředitele galerie Jana Třeštíka, kteří jí údajně řekli, že obdivují její osmiletou práci pro Museum Kampa.

"Profesor Fajt i odstupující ředitel GASK Jan Třeštík mi osobně paní Šorfovou doporučovali jako osobu, kterou znají dlouho, a velice ji prosazovali na místo ředitele GASK. Současné změně jejich postoje proto vůbec nerozumím," uvedl hejtman David Rath (ČSSD). Členové výběrové komise ale tvrdí, že Šorfová v podkladech pro konkurz uvedla nepřesné a záměrně zkreslující informace.