KALÁB 33 - Křížení planet

Praha - Výrazný autor, kterého si spojujeme zejména se světem graffiti a street artu Jan Kaláb, představuje svou aktuální tvorbu. Samostatná výstava odhaluje, jak se tvůrce největších nástěnných maleb nejen v Praze, ale po celém světě, vypořádal s prostorem mnohem složitějším - malířským plátnem. Expozice v galerii Trafačka ukazuje třicet tři obrazů různých formátů ke třiatřicátým narozeninám umělce, s nímž jsme zvyklí se setkávat spíše v ulicích, než v galerii a spíše „pod značkou“ Point nebo Cakes, než pod vlastním jménem. Výstava potrvá od 2. do 30. června.

„Již z principu je dobrovolný odchod „dovnitř“, do uzavřených galerijních prostor v rozporu s tím, co dosud o Kalábovi víme. Překvapením jsou však zejména obrazy samy. Malby, které vznikaly v období 2009 – 2011, jsou sice přirozeným vyústěním jeho cesty od podpisu, tj. od osobní, konkrétní značky, ke geometrické abstrakci odkazující k modernímu umění, ale právě tento jasně čitelný poukaz k  modernímu umění při znalosti Kalábovy vzory nezatížené cesty svědčí o existenci obecně platných principů. Levitující stereometrická tělesa vystupující z běžného prostoru jsou zprávou o dimenzích, které prozatím navštěvujeme jen prostřednictvím vlastní imaginace,“ poukazují organizátoři výstavy.

Křížení planet je zprávou o tušeném, je zobrazením mikro či makrokosmu, v němž člověk a lidský svět nehrají žádnou podstatnou roli, pokud nějakou. Pozorovatelem, jehož fascinuje hra s perspektivou, optický klam a nekonečno, je malíř, který svá plátna pojmenovává jednoduše a výstižně – Najdi červený čtverec, Stav bez tíže, Padající kvádry, apod. Osobní moment lze pak vystopovat až u obrazů, jejichž barevný úder a hlavně až násilné prolnutí hranolu s koulí působí expresivně, výbušně a v kontextu s dříve řečeným, paradoxně živelně.

Kaláb 33 (zdroj: ČT24)

Velice specifické jsou pak dvě minimalistické odbočky, Nekonečno v modré a Nekonečno v bílé ploše (oba 2011), které sice souvisí s  „…visutými rovinami“, jak nazval Kalábovy malby historik umění Karel Srp, ale zároveň stojí jako by mimo vše, co dva roky vznikalo. Různé formáty maleb prozrazují, že nový rukopis autora nevyžaduje pouze efektní formát činžovního domu, ale rozpoutá kosmické - geometrické peklo i na ploše o poznání menší. 

V rámci vernisáže 1. června proběhl i křest katalogu.

Kaláb 33 – Křížení planet: Koncepce výstavy: Karel Srp, Klára Vomáčková, Jan Kaláb,

Vernisáž: 1. červen od 19 hodin, Trafačka, Kurta Konráda 1, Praha 9, Otevřeno: 2. – 30. červen 2011,každý den kromě pondělí od 15 do 19 hodin.

  • Jan Kaláb / Nekonečno v bílé ploše autor: Michal Šeba, zdroj: Trafačka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2603/260257.jpg
  • Jan Kaláb / Stav beztíže autor: Michal Šeba, zdroj: Trafačka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2603/260261.jpg