Folkaři a trampové jsou v Ústí jako doma

Ústí nad Labem – 45. ročník folkového, country a trampského hudebního festivalu Porta začal sice už ve středu koncertním „votvírákem“, oficiálně byl ale zahájen až dnes. V Ústí nad Labem, kde festival před téměř půlstoletím začínal, se během třídenního programu představí na sedmdesát kapel z Česka, Slovenska a Polska. „Na začátku celého klání stojí v lednu 260 kapel, které se snaží probojovat do Ústí,“ uvedl umělecký šéf Porty Jindřich Šrejber.

Na festival se podařilo dostat například kapele Pacifik. Zahajovací koncert přehlídky nazvaný Potlach s Pacifikem pojala jako oslavu svých čtyřicátých narozenin, na niž si pozvala pražskou kapelu Sekvoj, ostravské Tempo di vlak, brněnskou Ozvěnu, ústeckou Náplavu a písničkáře z Lokte Vojtu Kiďáka Tomáška.

Pátek patří autorům, sobota trampům a finále

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

V pátek odpoledne program Porty pokračuje soutěží autorů. Dvě semifinálová klání začnou ve 14:00 na Lidickém náměstí a na terase zámečku Větruše. Deset finalistů autorské soutěže pak zahraje na Lidickém náměstí od 17:00, po nich vystoupí Věra Martinová a kapela Žalman a spol. Pokud nebude Portě v pátek přát počasí, přesunou pořadatelé finále do Domu kultury.

„Hrát se však bude i na dalších šesti místech v Ústí nad Labem. Písničkáři a kapely, které v pátek nepostoupí do finále autorské soutěže, si budou moci v pátek večer zahrát na šesti scénách v restauracích a kavárnách v centru Ústí nad Labem,“ doplnil šéf realizačního týmu mezinárodního festivalu Josef Vejlupek.

Sedm trampských kapel zahraje v sobotu od 12:30 v nesoutěžní přehlídce Trampská sedma v ústeckém letním kině. V 15:30 tam začne mezinárodní finále v interpretační soutěži, utká se v něm osm kapel z Čech, Slovenska a Polska. „Maďaři nepřijedou z finančních důvodů. Jejich cesta a pobyt měly být hrazeny z dotace fondu visegrádské čtyřky. Náklady na účast zahraničních kapel jsou podstatně vyšší, zahrnují cestovné, ubytování a tak dále,“ vysvětlil Vejlupek.

Porta je stále odrazovým můstkem

Po skončení mezinárodního finále zahrají Kapitán Kid, Taxmeni, Pavlína Jíšová, Marie Rottrová, František Nedvěd nebo Spirituál kvintet. „Hosté galakoncertu při svých vystoupeních připomenou žijící i nežijící legendy, které nám připravily mnoho krásných a nezapomenutelných písniček,“ dodal Vejlupek. Zazní hity Jiřího Suchého, Jaromíra Nohavici, Michala Tučného, Zuzany Navarové, Jana Nedvěda nebo Karla Zicha.

Kariéry mnohých účinkujících galakoncertu jsou s Portou spojeny. Festival objevil řadu kapel, které se následně proslavily - například Rangers, Brontousauři nebo Spirituál kvintet. Odrazovým můstkem je Porta ale i pro interprety, které by mnozí na přehlídce country a folku nečekali. „Předloňským vítězem byl například Xindl X,“ upozornil Jindřich Šrejber.

Galakoncertem v Ústí letošní Porta ještě nekončí - 26. a 27. června pokračuje v Řevnicích českým národním finále.