Moskva přijala Český mír. A nebojí se Odcházení

Moskva - Sedmnáct snímků včetně filmu Václava Havla Odcházení se představí v hlavním soutěžním programu mezinárodního filmového festivalu, který začíná dnes v Moskvě. Exprezident se ale ze zdravotních důvodů jeho uvedení neúčastní, zastoupí ho jeho manželka Dagmar Havlová. V soutěžním programu desetidenní přehlídky bude uvedena také dokumentární komedie Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy o americkém radaru v Brdech. Celkem bude promítnuto zhruba 400 filmů.

„Účast na festivalu je velmi zajímavá. Je to pocta pro mě i pro film,“ uvedl producent filmu Odcházení Jaroslav Bouček. Upozornil, že moskevský festival, který patří do kategorie A, je velmi prestižní filmovou přehlídkou. Snímek na moskevské přehlídce doprovází Dagmar Havlová spolu s Boučkem a herečkou Bárou Seidlovou.

„Zvažovala jsem svoji účast do poslední chvíle a nechtělo se mi od manžela odjíždět, protože jeho zdravotní stav není dobrý,“ přiznala své obavy před odjezdem Havlová. Na festival se ale jinak těší. „Moskvu a její umělecký svět mám ráda. Velkým úspěchem je už zájem o projekci Odcházení v Moskvě. Jsem ráda, že postavili debutanta Václava Havla do soutěže po bok zkušených tvůrců,“ dodala.

Podle ruských médií přitahuje film českého exprezidenta, který se poprvé představí v pátek a pak v pondělí příštího týdne, mimořádnou pozornost.  Konkurovat Odcházení by podle programového ředitele festivalu Kirilla Razlogova prý mohl avantgardní film francouzských tvůrců Pascala Arnolda a Jeana-Marca Barra o masovém vrahovi, jehož ruský název by se dal přeložit jako Překlad z američtiny.

Festival začne na Měsíci a skončí v Dluhu

Pořadatelé moskevského festivalu vybírala ze zhruba 1 200 snímků. Výběrová komise prý byla překvapená tak velkým zájem a značnou část filmů musela odmítnout. Předsedkyní poroty bude herečka Geraldine Chaplinová, dcera Charlieho Chaplina.

Slavnostní ceremonie zahájení festivalu se uskuteční v kině Puškinskij v centru Moskvy. Filmová přehlídka začne světovou premiérou amerického snímku Transformers 3 (Temná strana Měsíce) režiséra Michaela Baye. Očekává se početné zastoupení tvůrců i hollywoodských hvězd. Na závěr bude uveden rovněž americký snímek The Debt - Dluh. Do českých kin vstoupí první ze snímků 30. června, druhý v říjnu letošního roku. Moskevský festival končí 2. července.