Venkovní divadla v Plzeňském kraji hlavně baví

Plzeň - Hrady a zámky v Plzeňském kraji se už tradičně otevírají divadlu. Na atraktivní představení zve v tomto a příštím týdnu zámek Nebílovy na jižním Plzeňsku, na přelom července a srpna láká návštěvníky na divadelní festival vodní hrad Švihov na Klatovsku, poté se provizorní jeviště objeví na šumavském Kašperku. Divadlo pod širým nebem čerpá z atraktivního prostředí památky a nabízí takové herecké osobnosti, jako jsou Karel Roden, Jana Krausová, Jana Šulcová nebo Jan Potměšil.

Série představení na nádvoří barokního zámku v Nebílovech zahrnuje například italskou komedii o manželském trojúhelníku pod názvem Nebyla to Pátá, byla to Devátá v režii Jiřího Menzela. V inscenaci, která přinese originální řešení zamotaného vztahu, se v pátek představí Rudolf Hrušínský, Jana Švandová a Josef Carda. Další skupina pražských herců nabídne v neděli 17. července hru Herci jsou unaveni.

Nebílovské divadelní léto uzavřou Jana Krausová a Karel Roden, kteří se představí 18. července s inscenací O lásce, jejímž autorem je spisovatel Philippe Claudel. Komorní záležitost, kterou režíroval Adam Kraus, sleduje s lehce drastickým humorem pár středního věku, který ve svém přepychovém bytě probírá nejrůznější traumata dlouholetého vztahu.

Malá divadelní přehlídka obsadí také vodní hrad Švihov. Od 30. července do 6. srpna jsou na programu představení s herci známými z pražských scén. Podle organizátora Karla Soukupa čeká diváky například francouzská komedie Dva na kanapi. „Hrála se snad na všech významných pódiích světa. V poslední době opět ovládla publikum v Paříži během neuvěřitelných 1800 repríz,“ řekl Soukup. Ve hře se představí mimo jiné Ernesto Čekan a Světlana Nálepková.

Na programu je také hra Leopolda Laholy Skvrny na slunci v podání Jana Révaie, Evy Kodešové, Ondřeje Kavana a dalších. Herečku Janu Šulcovou uvidí diváci ve hře Agnes Belladone, která festival ve Švihově také uzavře.

Divadlu bude o prázdninách patřit už tradičně i středověký hrad Kašperk na Šumavě. Spolek Kašpar z pražského Divadla v Celetné zahraje v bývalém hradním paláci v termínech od 9. do 14. srpna Richarda III. a Hamleta.