V Hronově začal festival ochotnického divadla

Hronov – V Hronově začala tradiční přehlídka amatérských divadelních souborů Jiráskův Hronov. Na 81. ročníku nejstaršího festivalu amatérského divadla v Evropě a pravděpodobně i na světě se návštěvníci mohou podívat na pět desítek inscenací. Rodiště spisovatele Aloise Jiráska bude divadelníkům patřit až do 13. srpna.

Do Hronova se probojují jen ti nejlepší divadelníci. Soubory, které uspěly v regionálních kolech a v následné celostátní přehlídce. „Přijeli jsme sem se dvěma inscenacemi, s kterými jsme postoupili z Prostějova a také z mladé scény v Ústí,“ říká členka Divadelního souboru Regina z Břeclavi Leona Juráčková.

Někteří amatérští divadelníci neskrývají své obavy z publika, účasti si ale hodně váží. „Přestože se bojíme tady hrát, je to pro nás nepříjemné, je to prostor, kde je spoustu intelektuálů, kteří tak rádi všechno rozebírají, tak jsme rádi, že jsme tady, protože je to opravdu nejvyšší meta,“ tvrdí vedoucí olomouckého spolku Divadelní soubor Děti veselé Magda Veselá. „Jezdím sem už třetí rok a mám to tu hrozně ráda, navíc už tu mám kamarády,“ dodává členka souboru Michaela Švédová.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na festival pravidelně jezdí také neprofesionální divadelníci ze zahraničí. Letos z Litvy a ze Slovenska. „Přišli jsme se představit s hrou norského autora Axela Hellsteniuse Chvála bláznovství,“ říká člen slovenského Divadla Hľadanie Tlmače Juraj Hruška.

Součástí Jiráskova Hronova je také program pod širým nebem, koncerty i výstavy. Velký zájem je o semináře a dílny. „Máme tu semináře pro začátečníky, takzvanou Abecedu divadla, semináře pro režiséry, dramaturgy i několik hereckých dílen,“ vyjmenovává programová ředitelka festivalu Simona Bezoušková. Jiráskův Hronov každý rok navštíví asi 15 tisíc lidí a pořadatelé doufají, že ani letos to nebude méně.