Hrady a zámky praskají ve švech

Karlovy Vary – Letošní chladné léto podporuje zájem o památky. Například hrady a zámky v Karlovarském kraji hlásí rekordní návštěvnost, která narostla až o dvacet procent. Přívaly turistů ale působí některým obcím řadu problémů, nestačí totiž kapacity parkování a ubytování.

Zámky Kynžvart a Bečov, hrad Loket nebo soukromý chyšský zámek hlásí už v polovině sezony větší zájem návštěvníků než v minulých letech. „Je to jasně dané počasím. My teď atakujeme hranici sedmnácti tisíc, normálně míváme 20 až 25 tisíc celoročně, takže jednoznačný nárůst zhruba tak 15 procent,“ potvrzuje majitel zámku Chyše Vladimír Katanský.

Na vysoké návštěvnosti hradů a zámků se podle zástupkyně kastelána na zámku Bečov ale podílí více faktorů, především kvalitně připravené akce. Správci památek totiž lákají návštěvníky na mimořádné prohlídky, třeba s netradičním výkladem nebo pořádané v noci. Jinde sází na výstavy neobvyklých exponátů.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Například město Bečov nad Teplou na začátku devadesátých let ročně navštívilo 20 tisíc lidí, teď jich sem každý rok přijede až 70 tisíc. S přívaly turistů ale přibývají i starosti obcí, ve kterých se památky nacházejí. Řada z nich už nedokáže nabídnout dostatečné kapacity. „Je tu spousta bolavých míst, ať už ta parkoviště, či ubytování hostelového či kempového typu, hrad a zámek předběhl v tuhle chvíli ten vývoj města,“ doplňuje Rozinková.

Problémy s infrastrukturou potvrzuje i starostka Bečova nad Teplou Olga Haláková (KDU-ČSL). „Největší problém je zejména stav dopravy na náměstí, takže v této chvíli plánujeme sběrná parkoviště,“ ujišťuje. Podle správců a majitelů památek by se tak do dalšího rozvoje infrastruktury měla zapojit nejen města, ale i podnikatelé.