Trutnov si vyslechl znovu uzavřenou Tichou dohodu

Trutnov - Kapela Tichá dohoda v pátek po osmileté odmlce ožila na Open Air Music Festivalu Trutnov. Jejich obnovené premiéře naslouchaly tisíce posluchačů na hlavní scéně přehlídky. „Ahoj, pamětníci,“ pozdravila diváky zpěvačka Blanka Šrůmová a zahájila tak zhruba hodinové vystoupení kapely.

V Trutnově vystupovala Tichá dohoda naposledy v roce 1994. „Hráli jsme v pět hodin ráno, protože jsme přenechali tenkrát svůj čas Petru Novákovi,“ zavzpomínala před koncertem Blanka Šrůmová. Ze svého repertoáru vybrala kapela pro letošní ročník ty nejlepší skladby. „Hrajeme tu jen chvilku, není čas na nějaké experimenty,“ vysvětlila zpěvačka.

Lidé si vyslechli například skladby Kotva a kříž a Duše má se vznáší. Na nejslavnější píseň z jejich repertoáru, Marionetu, však při napjatém festivalovém harmonogramu již nezbyl čas a kapela musela uvolnit pódium následujícím Monkey Business.

Rozhovor s Blankou Šrůmovou (zdroj: ČT24)

Nicméně trutnovský festival nebyl poslední příležitostí, kdy si fanoušci mohli Tichou dohodu poslechnout. Dohromady bývalé členy kapely dalo 25. výročí od založení, které připadá právě na letošní rok. V sestavě zpěvačka Blanka Šrůmová, kytarista Dan Šustr, bubeník Wendy Šváb a basák Michal Šerák zahrají ještě na podzim, konkrétně 29. listopadu v Praze a o den později v Brně.

Budoucnost Tiché dohody závisí na zájmu

„Řekli jsme si, že zkusíme, jak to bude hrát dohromady. Co nás čeká v tomhle složení dál, to je zatím ve hvězdách,“ uvedla k další budoucnosti Tiché dohody Šrůmová. Připustila ale, že její vzkříšení nemusí mít jepičí trvání.

Obnovená Tichá dohoda
Zdroj: Karel Šuster/Festival Trutnov

Kytarista Dan Šustr spojuje pokračování Tiché dohdy se mírou zájmu ze strany posluchačů. „“Budoucnost je otevřená. Budou-li lidé chtít a po těch letech nás vezmou, tak rádi budeme hrát," prohlásil.

Za důležité považuje, že na rozdíl od jiných „bývalých“ kapel mezi členy Tiché dohody nepanují žádné rozpory. „Tady nedošlo k tomu, že by se kapela rozhádala, že by někdo odešel nebo někoho vyhodil,“ zdůraznil. „My jsme nechtěli přestat hrát, ono to tak nějak přestalo samo,“ uvedl Šustr.

Koncert Tiché dohody na Open Air Music Festivalu Trutnov 2011
Zdroj: Jiří Janda/ČTK

Důvodem k ukončení činnosti Tiché dohody podle něj byl tlak vydavatelských firem, které prosazovaly Šrůmovou do role sólové zpěvačky; když vydala sólový debut, kapela již nedostala šanci vydat desku. Bez marketingu sešla z očí pořadatelům koncertů a tím i divákům.

„Jsme malá země a ti tři lidi, myslím tři ředitele gramofonových firem v této zemi, se na tebe vždycky domluví,“ posteskla si Šrůmová, která se jako sólistka příliš neprosadila. „Když jsme jako kapela byli na vrcholu, tak to neuznali a naopak tvrdili, že je 'potřeba s tím přestat'.“ Nyní, když kvůli krizi gramofonového průmyslu vliv vydavatelských firem silně upadl, kapela cítí šanci na prosazení.