Nejlepší Tourfilm je o Mexiku, uspěla i ČT

Karlovy Vary - Hlavní cena 44. ročníku festivalu filmů o turistice Tourfilm letos z Karlových Varů putuje do Mexika za film México en tus Sentidos. Na národní přehlídce Tour Region Film byl nejlepší Krátký film o dlouhé historii Litomyšle. Ceny z letošního ročníku si odváží i pořady České televize.

Počet soutěžních snímků byl rekordní. Tourfilm hodnotil 500 filmů nebo spotů a 352 multimediálních prezentací ze 135 zemí. Tour Region Film byl obeslán 150 filmy i spoty a 66 multimédii.

Mexický snímek předcházela výborná pověst, podle ředitele festivalu Josefa Schütze posbíral řadu ocenění na jiných mezinárodních přehlídkách a aspiruje na jeden z nejlepších světových filmů letošního roku v dané kategorii. Mikeš poznamenal, že porota byla v hodnocení mexického snímku naprosto jednotná a neměla problém shodnout se na tom, že nemá v soutěži konkurenci. „Jednoduchým a emotivním způsobem film přibližuje krásy země a její lidi, což je účinný způsob, jak přilákat turisty,“ dodal předseda poroty Jiří Mikeš.

V hlavní soutěži opět chyběl český snímek. Podle Jiřího Mikeše už několik let u nás není z čeho vybírat. „Dosáhli jsme určitého standardu, ale špičkových záležitostí je prostě strašně málo,“ vysvětluje. Proto o to víc překvapil nenápadný studentský snímek - Krátký příběh o dlouhé historii Litomyšle -, který na festivalu vyhrál národní soutěž Tour Region Film. Zaujal nápaditou animací a vtipem. Druhé místo obsadil snímek Pálava a Lednicko-Valtický areál; třetí byl film Chrudimsko-Hlinecko.

V kategorii videa a filmy do 30 minut prezentující státy, regiony a města vyhrál v Karlových Varech dánský snímek We love bikes - Wanderful Copenhagen. Druhé místo obsadil český animovaný snímek Krátký film o dlouhé historii Litomyšle. Třetí skončil film Asa and Hakan in Latvia. „Je to úspěch, že Česko získalo letos jednu z cen. Jinak za zahraničím v této kategorii tvorby ještě zaostáváme. Kromě jiného to je nejen otázkou peněz, ale také náročnosti výroby kvalitních snímků,“ domnívá se Mikeš.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

V kategorii klipů vyhrál švýcarský snímek Switzerland - More than just mountains. Druhé místo putuje do Francie za spot Teaser Be Breizh a třetí místo obsadilo Polsko s klipem Lubelskie - Let the moment last. V kategorii multimediálních prezentací získala letos hlavní cenu Německá turistická centrála před Rio Convention & Visitor s Bureau. Třetí místo patřilo Deutsche Lufthansa.

Kategorii televizních cestovatelských dokumentů ovládli čeští filmaři Libor Špaček a Petra Doležalová se snímkem Útěk na Tahiti a jeho ostrovy. Tento film je zároveň nejúspěšnějším českým snímkem ze všech soutěžních kategorií mezinárodního filmového festivalu Tourfilm 2011. Druhé místo patří Janu Svatošovi s filmem Africa Obscura, který vznikl s přispěním ČT, a třetí získala produkce Moya Planeta za film Sakhalin - Life on the island. Cenu poroty obdržel snímek Fjord z produkce Ibis Film a rovněž pořad Šumné stopy České televize. V cyklu navazujícím na Šumná města pátrá David Vávra po stopách, které zanechali čeští architekti v zahraničí.

Jedno z ocenění mimo kategorie si odnesl i pořad ČT Toulavá kamera ochutnává Česko. Seriálu představující divákům regionální speciality patří Cena ministerstva pro místní rozvoj. „Jsem především ráda, že se nám podařilo dostat do povědomí lidí všechny ty dobré výrobce, o nichž se moc neví,“ okomentovala úspěch na Tourfilmu spolautorka pořadu Iveta Toušlová.

Ocenění budou předána dnes večer, program Tourfilmu ale pokračuje ještě v sobotu. Mimo jiné nabídne nejlepší snímky letošního ročníku.