Obchodní dům v Jihlavě měl zmizet

Jihlava - Jednu z nejkontroverznějších českých staveb - obchodní dům Prior v Jihlavě - zahalila bílá sukně. Budovu zakryly bílé ochranné sítě. Náměstí tak na následujících sedm dní dost změní podobu. Akce se děje v rámci 15. mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

„Když se architekti festivalu Josef Čančík a Vít Šimek rozhodli zahalit festivalové budovy do bílých šatů, byl už jen krůček k zabalení celého Prioru,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka. Téměř každý obyvatel si podle Hovorky aspoň jednou přál, aby Prior na náměstí nestál - nebo alespoň ne v této podobě. „A to nemluvím o reakcích turistů, když se v Jihlavě objeví poprvé. Jen nevěřícně kroutí hlavou,“ dodal Hovorka.

Ne vždy je podle Hovorky nutné zahalovat objekty, které by lidé nejraději zbořili. Instalace bulharského umělce Christa, který obalil most na pařížské Seině, podle něj ukázala, jak zajímavé je nechat „zmizet“ i mnohem krásnější stavby. „Přestože přes Pont-Neuf prošli Pařížané již tisíckrát, když byl najednou zahalený, těžko si vzpomínali, jak vlastně vypadá. A tak se u mostu zastavovali a zkoumali jej novýma očima,“ připomněl Hovorka.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kdo ovšem očekával, že budovu zcela zakryje bílá, bude pravděpodobně zklamán. Prior byl totiž zahalen do průhledného materiálu a tak původní záměr nedošel cíle. Některým lidem se tak zdá, že jde o vyhozené peníze. Napjatý rozpočet festivalu dokumentárních filmů by ale zakrývací akce neměla zatížit. Zaplatila ji skupina jihlavských podnikatelů k patnáctému výročí festivalu, jehož podtitul zní - Zvedáme sukně patnáctileté slečně.

  • Zakrývání Prioru v Jihlavě zdroj: ČT24
  • Zakrývání Prioru v Jihlavě zdroj: ČT24

Festival dokumentárních filmů se v Jihlavě koná 25. až 30. října. Organizuje ho Jihlavský spolek amatérských filmařů. Na nynějším, jubilejním ročníku diváci uvidí 229 filmů z 41 zemí celého světa. Organizátoři je vybrali z více než 2 500 přihlášených snímků. Třiadvacet z nich bude uvedeno ve světové premiéře.