Českou radost udělala Jihlavě Pod sluncem tma

Jihlava – Pod sluncem tma o elektrifikaci jedné zambijské vesnice, Bakhmaro vypovídající o úpadku jižního Kavkazu, Ztracená země dokumentující  život na západní Sahaře a Endeavour, ohlédnutí za posledním americkým raketoplánem, jsou vítězné tituly čtyř soutěžních sekcí 15. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Slavnostní zakončení, které se stejně jako zahájení neslo v duchu večírku na potápějící se lodi, přenášela živě Česká televize, hlavní mediální partner festivalu. Záznam je možné přehrát v tomto článku.

Nejvíce cen si odnesl vítěz České radosti, soutěžní sekce českých dokumentů – snímek Martina Marečka Pod sluncem tma. Jde o první český film pořízený fotoaparátem - malý, intimní a vzniklý ve skromných podmínkách. Zachycuje „malá dobrodružství dvou starších mužů ze středu Evropy v zambijské vesnici“, kam přijeli opravit zdroje a rozvody elektrické energie.

Soutěžní porota Marečkův počin ocenila za „překvapivé a filmařsky suverénní zachycení české rozvojové pomoci v Zambii“. Z Jihlavy si režisér, který má na kontě například snímky Zdroj o ropných vrtech v ázerbajdžánském Baku nebo Auto*Mat o macešském chování Prahy k cyklistům, odnáší i Cenu diváků a cenu Silver Eye, udělovanou dokumentárním trhem East Silver.

Porotu České radosti podle jejího vyjádření také velmi silně zasáhla filmová esej Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid Karla Vachka a Rock života, portrét frontmana Katapultu Oldy Říhy od Jana Gogoly mladšího. Čestné uznání se nicméně rozhodla udělit umělecké skupině Rafani za filmový traktát 31 konců / 31 začátků. Film má strukturu města a každý z oddílů města (filmu) pak má svého reprezentanta, zástupce současného českého umění či myšlení.

Pětici českých filmů, které si odbyli v Jihlavě premiéru – mezi nimi i Pod sluncem tma a Rock života –, mohou vidět i nefestivaloví diváci v rámci projektu Česká radost v českých kinech. Jako první je na program zařadí pražské kino Atlas od 3. do 6. listopadu. Celkem se do projektu do 21. prosince zapojí 17 biografů ve 14 městech.

Bakhmaro - vítěz sekce Mezi moři na 15. MFDF Jihlava
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

Kromě České radosti nabídla jihlavská přehlídka ještě další tři soutěžní sekce. Nejlepším filmem Mezi moři, tedy mezi snímky ze zemí střední a východní Evropy, byl vyhlášen německo-gruzínský dokument Bakhmaro – „za respekt, umění a hledání překvapení“. Na symbolickém obraze restaurace v západogruzínském městě Čochatauri ukazuje úpadek jižního Kavkazu, únavu z hospodářského propadu i politickou mátožnost.

V rámci sekce byla udělena i cena Film New Europe Visegrad Prix už zmíněnému Vachkově snímku Tmář a jeho rod. Podle porotců je to „film, který odvážným způsobem otevírá zásadní filosofické otázky, tím poukazuje na to, že film je umění, které rozšiřuje naše poznání světa“.

Ztracená ceně - vítěz sekce Opus bonum na 15. MFDF Jihlava
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

Ze světových dokumentů v sekci Opus bonum porotu nejvíce oslovil belgický snímek, jenž "je ztracenou pamětí ztraceného lidu ve ztracené krajině natočený ztracenou formou“. Režisérem snímku Ztracená země, naslouchajícího lidem ze západní Sahary, k jejichž bezútěšnému životu na sporném území v Africe patří boj, únosy či uprchlické tábory, je Pierre-Yves Vandeweerd.

Sekce Fascinace byla zaměřena na experimentální kinematografii. Ocenění si vysloužil snímek s názvem Endeavour rakouského režiséra Johanna Lurfa. Prostřednictvím střihové hry s materiálem NASA ohlíží za posledním americkým raketoplánem.

Endeavour - vítěz sekce Fascinace na 15. MFDF Jihlava
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

Na festivalu byly předány ceny v celkem deseti kategoriích. Cenu za přínos světovému filmu měl osobně převzít italský režisér Vittorio De Seta, nakonec ale do Jihlavy ze zdravotních důvodů přijet nemohl. Už při zahájení přehlídky získal Cenu Respektu za nejlepší televizní nebo on-line reportáž reportér České televize Filip Černý. Držitelem Ceny HBO, a tím i peněz na natočení filmu, se stala Dagmar Smržová za námět na snímek Příběh lásky.

Vyhlášením výsledků a předáním cen vítězům v jednotlivých sekcích 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů oficiálně skončil. Projekce budou ale pokračovat ještě v neděli.

Festival se v Jihlavě konal od 25. října. Největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě divákům představila 229 filmů ze 41 zemí. Organizátoři je vybrali z více než 2500 přihlášených snímků. Více než 20 z nich bylo uvedeno ve světové premiéře.