Jiránek 60 let u vody netvořil díla na vodě

Praha – Od 30. listopadu do 14. prosince pořádá Galerie La Femme výstavu obrazů Miroslava Jiránka nazvanou 60 let u vody. Jedná se o kolekci nefigurálních obrazů s námětem vody vytvořených v letošním roce. Jiránkovy obrazy ve znamení hyperrealismu zaujmou dokonalým zpracováním, smyslem pro detail a kompozicí.

Jiránek si hraje se světlem, stíny vymezují hranice mezi tmou a jasem, někdy postavy či předměty vystupují z mlhy, stejně tak světlo se zrcadlí ve vodě, která je také častým motivem jeho obrazů. Voda může znamenat plynutí, neuchopitelnost, trvání i proměnlivost života.  Atmosféra bývá poklidná, i když vždy vzbuzuje další asociace pocitů. Co se zde odehrálo? Co zde bylo a jak to bude pokračovat? Diváci mohou cítit meditativní sílu obrazů, jsou zde zastřené až snové originální motivy, které navodí mystické a někdy i melancholické pocity.

Náměty také často nepostrádají vtip – například obraz „Mišy“, na kterém stojí dáma pouze v krátké košilce na židli a třese se strachy před malými tvory, kteří vylézají z díry ve stěně. Na první pohled se nabízí, že by mohlo jít o myši, ale po podlaze se procházejí malincí elegantně oblečení muži, někteří postávají a pokuřují, někteří se procházejí – na rozdíl od dámy jsou v naprosto klidném rozpoložení.

Miroslav Jiránek vystudoval užitou grafiku na Střední průmyslové škole a Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, během osmdesátých let se oboru věnoval, tvořil hlavně plakáty, ilustrace, typografie. Vznikla tak například série plakátů pro Zoo Praha, vtipné plakáty pro Koospol, Sport-turist, obaly LP desek pro Suprafon a Panton. Koncem 80. let již přecházel k volné malbě, které se nyní již výlučně věnuje. 

Výstava Miroslava Jiránka byla uspořádána v minulosti v Galerii La Femme v Bílkově ulici v červnu v roce 2008 (společně s bratrem Vladimírem Jiránkem) a také letos v květnu v pražské Caffé Italia. Miroslav Jiránek je také autorem vinné etikety s názvem Myšlenky vínové, která byla pokřtěna v Caffé Italia v roce 2010.