Do Zbirohu dorazil s doprovodem policie da Vinciho obraz

Zbiroh (Rokycansko) - Za mimořádných bezpečnostních opatření a s ozbrojeným policejním doprovodem dorazil v neděli pozdě večer na zámek ve Zbirohu na Rokycansku renesanční obraz údajné tváře Leonarda da Vinciho. Dílo bude třešničkou na dortu výstavy Příběh rytířského řádu templářů, která na zámku začíná tento týden a potrvá do 18. března. Česká republika je vůbec první zemí, které byl obraz zapůjčen.

Obraz byl zcela náhodně nalezen před třemi lety v jihoitalském kraji Basilicata ve sbírkách jedné aristokratické rodiny. Byl tehdy prezentován jako podobizna astronoma Galilea Galileiho. Na základě odborných analýz a zkoumání odborníků je dnes považován za da Vinciho autoportrét z let 1505 až 1510. „Podle staré ikonografie je to Leonardo da Vinci,“ potvrzuje jeho objevitel, historik Nicola Barbatelli. Zapůjčení díla obnášelo rok a půl snažení, telefonátů i patnáct návštěv Itálie, řekl majitel zbirožského zámku Jaroslav Pácha.

Jak je možné zjistit autorství díla?

Autorství obrazu, které nebude zřejmě možné nikdy stoprocentně určit, zůstává i nadále předmětem četných diskuzí. Jeho zjišťování je podle vedoucího restaurátorského oddělení Národní galerie Petra Kuthana náročný proces:

„My známe technologii výstavby obrazu mistra Leonarda, ví se něco o jeho životě i jakým způsobem on maloval, takže práce průzkumu je náročná. Měly by se provézt základní chemicko-technologické průzkumy, měl by se dělat rentgen a zkoumat výstavba jednotlivých barevných vrstev.“

Da Vinciho autoportrét cestoval z Itálie linkovým letadlem v doprovodu karabiníka, plátno bylo uloženo ve speciálním kufru přímo v kabině pilota. Na letišti převzali obraz pořadatelé výstavy a ve střežené koloně sestávající z několika vozů převezli v pancéřované limuzíně do Zbirohu. Na bezpečnost transportu dohlíželi policisté z Útvaru rychlého nasazení. Mimořádná bezpečnostní opatření a neustálý ozbrojený dohled bude mít dílo také po celou dobu výstavy na zámku. „Prostor střeží čtyřiadvacet hodin denně ozbrojená služba, jsou tam pohybová čidla, kamerový systém,“ upozornila Eliška Hrubá ze zámku Zbiroh.

Z obrazu poznamenaného několika škrábanci shlíží výraznýma očima tvář muže středního věku v černé čapce s dlouhými prošedivělými vlasy a vousy. Plátno o rozměrech zhruba 40 krát 60 centimetrů bude umístěno ve speciální vitríně se stálou vlhkostí a teplotou vzduchu.

Výstava Příběh rytířského řádu templářů v renesančních prostorách zámku představí i další vzácné předměty z 12. až 14. století vážící se k založení a působení řádu templářů v Itálii, Evropě i ve Svaté zemi. Většina z nich nebyla dosud v Česku nikdy k vidění. Exponáty zapůjčené z italských sbírek doplní málo známé předměty z českých a moravských muzeí, které se týkají působení templářů na našem území. V době konání výstavy uplyne 700 let od rozpuštění řádu.

„Leonardo da Vinci je třešničkou na dortu pro templářskou výstavu. Za zmínku stojí také řehole templářského řádu od sv. Bernarda z 12. století, který laskavě zapůjčila Národní knihovna, nebo templářský kámen, jenž zapůjčilo řeznovické biskupství z kostela sv. Petra a Pavla,“ dodala manažerka zámku Zbiroh Eliška Hrubá.