Belle Époque na plakátech

Plzeň - Zrodu uměleckého plakátu a jeho vývoj od první světové války přibližuje výstava Mistři plakátu - Plakáty období Belle Époque v Západočeském muzeu v Plzni. Návštěvníci uvidí například práci Luďka Marolda vytvořenou v Paříži pro indickou výstavu v Londýně, ale i italskou nebo plzeňskou tvorbu. Podobným způsobem byla plakátová sbírka plzeňské instituce představena naposledy v roce 1905.

„Naše sbírka je poměrně rozsáhlá, historicky sahá až do 50. let 20. století. Nyní představujeme plakáty vrcholného období plakátové tvorby do první světové války. Vystaveno je 66 těch nejvýznamnějších, jedná se o francouzské plakáty, jejichž autory jsou Jules Chéret, Alfons Mucha, ale i díla českých autorů, kteří se účastnili tvorby v Paříži a poté se vrátili zpět do Čech,“ uvedl k výstavě kurátor Jindřich Mleziva.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Mezi rarity výstavy se řadí Maroldův plakát vytvořený v litografické firmě v Paříži pro indickou výstavu a také například plzeňský plakát z roku 1904,  který vznil pro „První mezinárodní výstavu pro umění kuchařské, hostinství a příbuzná odvětví v Plzni“. Zajímavostí je, že byl tvořen a tisknut ve Švýcarsku.

  • Plakát zdroj: Západočeské muzeum v Plzni
  • Plakát zdroj: Západočeské muzeum v Plzni

„Počátek a rozvoj obrazového plakátu je spojen s Paříží a se jmény Chéreta nebo Muchy. Působili zde i čeští umělci jako Marold, František Kupka, Vojtěch Hynais a další,“ dodal Mleziva. Vývoj plakátu poznamenaly projevy hnutí za nové umění, obvykle nazývaného secese. Kromě Paříže se v 90. letech 19. století rozvíjí umělecký plakát i jinde v Evropě.

Kromě autorských děl jsou ve sbírce kvalitní litografické práce neznámých autorů. K vidění jsou tak i běžné reklamní plakáty na výstavy, knihy, periodika, nápoje a další produkty. Výstava ukazuje i nejpoužívanější technologickou metodu v daném období, litografii. Mezi exponáty je funkční lis, litografické kameny, na něž se překreslovaly předlohy, a návrhy některých autorů.

  • Plakát zdroj: Západočeské muzeum v Plzni
  • Plakát zdroj: Západočeské muzeum v Plzni

Uměleckoprůmyslové oddělení muzea má ve fondu přes 300 plakátů. Největší část získalo na přelomu 19. a 20. století včetně rozsáhlého souboru Muchových plakátů nebo francouzských a německých děl. Výstava potrvá do 25. března.