V Nižboru se rodí noví Čeští lvi

Nižbor (Berounsko) - Ve sklárnách v Nižboru se začaly rodit nové křišťálové sošky Českých lvů, které jsou tradičním oceněním v tuzemské kinematografii. Letos je to pojedenácté, co se nižborská sklárna tohoto úkolu ujala. Přestože se ceny udělují v šestnácti kategoriích, skláři jich pro všechny případy vyrobili dvojnásobné množství. Ocenění se budou udělovat 3. března, role moderátorky se ujme zpěvačka Lucie Bílá. Slavnostní vyhlášení vítězů opět odvysílá Česká televize v přímém přenosu - od 20:00 na programu ČT1.

Sošky Českých lvů se vyrábějí z olovnatého křišťálu při teplotě 1 100 stupňů. Hotová socha váží zhruba 3,5 kilogramu a měří kolem 33 centimetrů. „Vyrábějí se ve třech etapách, nyní jdou sošky do procesu broušení, pak se leští v kyselině,“ vysvětlil majitel sklárny Jiří Rückl.

Poté se části sošky musejí potřít kaučukovým lakem, aby byly lesklé a zároveň chráněné před pískem. Zbývající části se podle něj naopak musejí vypískovat, aby byly sametové. Následuje jejich mytí v horké vodě a proces malování, při kterém se na ně udělá zlatý nápis. Výsledný produkt váží tři a půl kilogramu.

Podle ředitel České filmové a televizní akademie Petra Vachlera je cesta od výroby lvů až k rukám oceněných velmi dlouhá a není jednoduchá, u vzniku jedné sošky se vystřídá patnáct lidí. „Kromě vylévání se ještě brousí a skutečně to trvá poměrně dlouhou dobu, než se dostanou ke svému držiteli,“ vysvětlil. Odlévání soch je pro něj každoročně velký zážitek. „Vždycky jsem si myslel, že je velmi jednoduché vyrobit sošku, ale teď když vidím, co to dá práce (…) je to mistrovské dílo, stejně jako film,“ uvedl Vachler.

Šanci získat křišťálovou sošku má letos 24 filmů a 17 dokumentů. Koproducentem jedenácti z nich, včetně favorizovaného Odcházení Václava Havla se dvanácti nominacemi, je Česká televize. „Nechtěl bych aby Odcházení dopadlo jako Občanský průkaz, který potom z té nominace nedostal ani jednoho Českého lva,“ poznamenal Vachler.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Letos bude slavnostní večer věnovaný hudbě. Na pódiu se objeví kapely a hudebníci, jež se objevili i ve filmu. „Můžu prozradit, že na slavnostním večeru zazní hodně z klasiky, hodně tance a hodně hudby a že připravujeme pódium, které jsme dodneška nikdy nepraktikovali,“ doplnil Vachler. Letošní slavností večer bude moderovat Lucie Bílá. Zbrusu noví křišťáloví lvi poznají své majitele 3. března, slavnostní vyhlášení odvysílá Česká televize v přímém přenosu od 20:00 na prvním programu.