Slezské divadlo diváky přesvědčí, že Bizet není jen Carmen

Opava - Operní soubor Slezského divadla v Opavě nastudoval jedno z děl George Bizeta. Opera Lovci perel pojednává o osudech dvou přátel a krásné dívky v milostném trojúhelníku. V premiéře uvede opavská scéna titul dnes.

Bizet celkem složil šest oper, dodnes se ale hrají jen čtyři z nich. Kromě Lovců perel i Kráska z Perthu a Džamilé. A samozřejmě jeho nejznámější dílo - Carmen, jejíhož úspěchu se ale mladý autor nedožil. „V březnu 1875 byl jmenován Rytířem čestné legie a o tři měsíce později, 3. června ve věku necelých sedmatřiceti let, zemřel. Příčinou smrti byl revmatismus a vyčerpání z množství představení a také nepřízeň kritiky,“ uvedla k Bizetovi jana Andělová-Pletichová, která je pověřena vedením operníhou souboru divadla.

Lovce perel složil Bizet ve čtyřiadvaceti letech na objednávku pro pařížské divadlo Théátre Lyrique. Libreto napsali Michel Carré a Eugéne. Opera o přátelství dvou mužů v Indii, do něhož vstoupí láska jich obou k chrámové tanečnici, ukázala Bizetův hudebně-dramatický talent, který se plně projevil pak především v Carmen.

Opavskou verzi díla režijně připravil činoherní režisér, bývalý šéf opavské činohry a televizní herec Zdeněk Černín. Navrhnul i scénu a kostýmy. Choreografii vytvořil Martin Tomsa. V hlavních rolích vystoupí sólisté opery Katarína Jorda Kramolišová, Michal Pavel Vojta, Zdeněk Kapl, Dalibor Hrda, Peter Soós. Hostovat bude Kisun Kim a Agneša Vrábľová.

Premiéru budou mít Lovci perel ve Slezském divadle 12. února, nejbližší reprízy jsou na programu 14. února a 1. března. Opera je uváděna ve francouzském originále s českými titulky.