Snu noci svatojánské propadl i plzeňský balet

Plzeň - Sen noci svatojánské, jedna z nejznámějších komedií Williama Shakespeara, poskytla látku například opeře nebo filmu. Divadlo J. K. Tyla v Plzni připomene propletenec omylů a vášní, mileneckých párů a pohádkových víl a elfů v baletním představení.

Do baletní podoby převedl Sen noci svatojánské choreograf a režisér Richard Ševčík. Sám si zpracoval i libreto. Diváky příběhem provede hudba německého romantického skladatele Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

„K tématu jsem přečetl různé věci a nakonec jsem se držel přímo Shakespearova příběhu, jen s nějakými nuancemi. Skoro nejvíc mi dopomohl Trnkův film, kde je ten příběh vylíčený moc hezky, velice přesně a detailně,“ uvedl ke vzniku baletu Ševčík.

Příběh svatojánské noci nabídne plzeňským divákům romantiku i mystiku s kouzlem nadpřirozeného. „Důležité role mají v celém tom příběhu také řemeslníci jako představitelé komediální složky. Po stránce taneční to bude neoklasika s modernou,“ dodal režisér.

Při přípravě inscenace nesáhli tvůrci po hudebním zpracování Snu noci svatojánského Václavem Trojanem z roku 1981, ale plzeňský balet tančí na hudbu Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Protože Mendelssohnova partitura k Shakespearově hře na celovečerní balet nevydá, obvykle bývá doplněna do potřebného rozsahu dalšími autorovými díly.

„Rozhodl jsem se provést určitou inovaci. Od loňského dubna až do listopadu jsem pořád poslouchal Mendelssohna, nakonec jsem použil jenom jednu skladbu z ouvertury, jinak jsem hledal v symfoniích a jiných jeho skladbách. Není to možná tolik taneční jako hudba komponovaná přímo pro Sen, ale tím to může být zajímavější,“ poznamenal k hudební složce Ševčík.

  • Sen noci svatojánské / Petr Hos (Oberon), Aleš Lindovský (Puk) autor: Marta Kolafová, zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3374/337364.jpg
  • Sen noci svatojánské / Martina Diblíková (Titánie), Miroslav Hradil (Klubko) autor: Marta Kolafová, zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3374/337365.jpg
  • Sen noci svatojánské / Hana Čakarmišová (Hypolita), Petr Hos (Théseus) autor: Marta Kolafová, zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3374/337372.jpg
  • Sen noci svatojánské / Michaela Musilová (Titánie), Petr Hos (Oberon) autor: Marta Kolafová, zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3374/337366.jpg

V premiéře se Sen noci svatojánské roztančí v Komorním divadle 10. března. V reprízách pak 13., 20. a 27. března.