Osobností české fotografie se stal krajinář Jan Pohribný

Praha - Osobností české fotografie za rok 2011 se dnes stal fotograf Jan Pohribný. Rozhodla o tom Asociace profesionálních fotografů České republiky (AF ČR), která zároveň udělila cenu Jiřímu Hankemu za dlouhodobý přínos české fotografii. Pohribný získal cenu především za svou knihu Kreativní světlo ve fotografii.

Devítičlenná porota vybírala letos laureáta fotografické ceny ze 17 nominovaných. Jednapadesátiletý Pohribný je i pedagogem a věnuje se zejména krajinářské fotografii a land-artu. Ve své tvorbě využívá vícenásobnou expozici v kombinaci s pohybovou neostrostí.

V publikaci Kreativní světlo ve fotografii autor nejen vysvětluje, ale na množství snímků také ukazuje možnosti využití přirozeného denního světla, umělého osvětlení i jejich kombinací. Pohribný, známý svými netradičními postupy a světelnými konstrukcemi, pracuje v publikaci s obrazovými ukázkami ze své tvorby, ale i s odkazy na další tvůrce v oblasti komerční i volné tvorby.

Podle člena odborné poroty Aleše Kuneše patří Pohribný mezi neopomenutelné autory ve volné i užité fotografii, který vyniká i dlouhodobým působením v rámci různých škol a workshopů ve Skandinávii i jinde ve světě. Pohribný také získal několik ocenění v soutěži Czech Press Foto, především v kategorii Umění a kultura.

Dokumentární, portrétní a konceptuální fotograf Jiří Hanke (1944), oceněný za dlouhodobý přínos české fotografii, se věnuje focení téměř 40 let. V roce 1977 založil Malou galerii České spořitelny v Kladně, kterou vede jako kurátor dosud. Porotci vyzdvihli jeho dokumentaristické a portrétní cykly jako Pohledy z okna mého bytu, Otisky generace, Podnikatelé nebo Lidé z Podprůhonu. V roce 2008 vydal obsáhlou monografii Jiří Hanke - Fotografie/Photographs.

„Z jednoho okna jsem fotil víc jak dvacet pět let. Pod oknem jsem měl postel a vždycky jsem ráno koukl z okna a ten pohled předznamenal celý den,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 po převzetí ceny Hanke.

Pod oknem v kladenském bytě se podle něho psaly dějiny – zachytil lidi, jak čtou v novinách o smrti Brežněva, prvomájové průvody i radost nad hokejovým vítězstvím v Naganu. Všechny fotografie, které vznikaly v okně nad Náměstím svobody i ve staré kladenské čtvrti Pod Průhonem, jsou černobílé. Na černobílý film totiž Jiří Hanke fotí dodnes – digitální technice se vyhýbá. „Klasické tanky, klasický film, zvětšováky, ustalovače - pro mě je to technika, kterou jsem začal a nechci ji opouštět,“ dodal fotograf.

Cena Osobnost české fotografie je určena fotografům, pedagogům, kurátorům, teoretikům fotografie, galeristům či vydavatelům, kteří zásadním způsobem v daném roce přispěli ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie. Ocenění pro fotografickou osobnost roku uděluje AF ČR podeváté. V minulosti ji získali například Josef Koudelka, Vladimír Birgus a Jan Mlčoch nebo Jindřich Štreit. Od roku 2006 se cena uděluje ve dvou kategoriích. K ceně Osobnost české fotografie přibylo ocenění Osobnost české fotografie - za dlouhodobý přínos fotografii. První laureátkou byla historička fotografie Anna Fárová.