Ostrava má na několik dní Tvar modré

Ostrava - Tvar modré, jeden z nejcennějších obrazů Františka Kupky, je od dnešního dne vystaven v Ostravě. Za tři týdny ale Galerii výtvarného umění opustí a vrátí se zpět do Prahy, kde bude dražen. Vyvolávací cena bude na české poměry rekordních 45 milionů.

Skutečná hodnota díla z roku 1913 je podle Vladimíra Lekeše ze společnosti, která obraz pro majitele prodává, ale mnohem vyšší. „Pokud bychom měli povolení pro vývoz obrazu do ciziny, odhaduji cenu na mezinárodním trhu až desetinásobně vyšší,“ řekl Lekeš s tím, že ale i na české poměry je cena vysoká. „Vždyť jen vyvolávací cena je téměř dvojnásobná, než je současný aukční rekord u jiného Kupkova obrazu,“ vysvětlil.

I tak Kupkovy obrazy patří do první desítky děl vydražených za vůbec nejvyšší částky od roku 1990. „Kupka ještě není tam, kde Kandinskij, Mondrian nebo Malevič, ale zasluhuje si tam být,“ domnívá se i mecenáška Meda Mládková. Jeden z pilířů sbírky, kterou spravuje v pražském Muzeu Kampa, tvoří právě kolekce Kupkových děl.

V Ostravě bude slavné dílo, kterému se také říká Modř, k vidění v oddělené místnosti do 8. dubna. Společně s ním je zde umístěna i busta Kupkovy manželky. Tu vytvořil sám malíř a jde o jeho jediné sochařské dílo. „Jsme moc rádi, že můžeme tento obraz prezentovat návštěvníkům. Můžeme to brát jako takové rozloučení s ním. Věřím ale, že i nový majitel je bude k výstavám zapůjčovat,“ doufá ředitel ostravské galerie Jiří Jůza.

Obraz v masivním rámu a neprůstřelném sklu je zatím součástí sbírky továrníka Jindřicha Waldese, která se začala rozprodávat. Waldes Tvar modré koupil přímo od Kupky. „Nebýt Waldese, tak by Kupka nepřežil, protože už v roce 1920 velice vážně uvažoval, že ukončí svůj život. Waldes ho podporoval tím, že zakoupil jeho obrazy,“ připomněl Vladimír Lekeš. Součástí aukce budou také dopisy, které si malíř se svým přítelem a mecenášem vyměňoval.

V roce 1939 byl Tvar modré konfiskován nacisty a deponován v Zemské a následně Národní galerii v Praze. V devadesátých letech bylo dílo restituováno dědici Jindřicha Waldese. Tvar modré patřil k nejlepším dílům Waldesovy sbírky a podle potomků byl umístěn nejprve v obývacím pokoji a posléze v pokoji dcery Andulky ve vile Waldesových v Praze.

Busta Eugenie Kupkové v GVUO (v pozadí Kupkův obraz Tvar modré)
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Obraz byl v minulosti vystavován ve Francii, Rakousku, Nizozemí, Srbsku, Švédsku, Itálii, Japonsku, USA i Německu. Celkem byl vystaven pětadvacetkrát.