Claude Monet: Dámy v květinách

Slavný francouzský malíř a otec impresionismu Claude Monet prohlašoval, že jeho nejslavnějším dílem je zahrada u domu, ve kterém žil se svou rodinou. Právě ta se mu stala zásadní inspirací i v jeho díle. Příklad Monetovy záliby v malování krásných květin můžeme zhlédnout také v pražské Národní galerii, a to ve Sbírce moderního umění, kde se nachází jeho dílo s názvem Dámy v květinách.

Malířovou snahou bylo především zachycení atmosféry. Nešlo mu o představení detailních prvků zahrady, koncentroval se spíš na velký keř plný květů, kde zachytil také dvě postavy mladých žen. Koho konkrétně na svém obraze zpodobňuje, napoví kurátorka Olga Uhrová.

Olga Uhrová je od roku 1989 kurátorkou Sbírky moderní světové malby 19.-21. století. V roce 1990 absolvovala studijní pobyt na univerzitě ve Virginii (Katedra dějin umění), 1995 Paříž Centre Georges Pompidou, 2001 Paříž Musée Picasso. Odborně se zabývá světovým malířstvím a připravila řadu zahraničních monografií i tematických výstav společně s texty do katalogů.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Dámy v květinách (zdroj: ČT24)

Další díl seriálu Národní galerie nikdy nezavírá přineseme opět v neděli 1. dubna. S kurátorkou Monikou Sybolovou se podíváme do Sbírky francouzského umění 19. a 20. století, kde se zaměříme na dílo Pierra-Augusta Renoira s názvem Milenci. Všechny předešlé díly naleznete zde.