Telč si připomíná zapsání na seznam UNESCO

Telč - Celý letošní rok si bude Telč připomínat 20. výročí zapsání městských památek na prestižní seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Připravují se přednáškové cykly, výstavy, ale i odborná konference, která by se měla zabývat i výsledky průzkumu přínosu i negativ zapsání na seznam.

Telč byla zapsána na seznam UNESCO v prosinci 1992 společně s Prahou a Českým Krumlovem jako první v republice. Podle starosty Romana Fabeše měl zápis na seznam UNESCO dopad jak na množství, tak i na složení návštěvníků. „Před 20 lety odpovídaly počty turistů prakticky počtu návštěvníků zámku. Dnes přijíždí podle průzkumů informačního centra do města v průměru kolem 400 tisíc návštěvníků,“ uvedl. V roce 2009 při konání Dolnorakouské zemské výstavy se podle něj počet ještě o 100 tisíc navýšil.

Výročí budou věnovány i všechny další kulturní a společenské akce, které se ve městě uskuteční. Například výstava Jízda králů, která bude od konce dubna k vidění v městské galerii Hasičský dům. Měla by návštěvníkům přiblížit akci, která byla před nedávnem zapsána na seznam nehmotných památek UNESCO. Kromě fotografií a dalších dokumentů si lidé budou moci prohlédnout i lidové kroje.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Na památky UNESCO se letos zaměří i Česká televize. Dokumentární cyklus Národní klenoty začne 26. března, Miroslav Táborský v prvním díle provede diváky Českým Krumlovem. O týden později zavítá do Telče.