J. A. Pitínský „způsobil“ tragédii přímo antickou

Zlín - V režii J. A. Pitínského nastudovali herci Městského divadla Zlín Aischylovu antickou trilogii Oresteia. Premiéru má představení na zlínské scéně v sobotu, spolu s divadelníky v tragédií vystupují také hudebníci z Filharmonie Bohuslava Martinů.

Oresteia vypráví o mytickém rodu Átreovců, kde dávná krvavá vina dopadá na další pokolení a vede k nekonečnému řetězu násilí a zločinů. Herec Radovan Král, který se představí v roli Oresta, oceňuje, že inscenace je přes náročnost plná emocí. Každý díl trilogie se ponese v jiném hudebním stylu, rozdílnost pojetí podpoří i tři různé překlady.

Jan Antonín Pitínský: „Jsou to věci velmi otřásající nitrem svojí drastičností. Jsou tam i věci politické, neboť člověk musí zažít třeba okamžik, kdy se rodí demokracie. A musí zároveň pocítit jistou očistu.“

„Každý překlad je jiný, jazyk je velmi složitý. Tragická figura se však hraje velmi dobře, prožívá humor, bolest, radost, není to plochá figura,“ uvedl Král, podle kterého hraje v inscenaci důležitou roli chór. „Vystupují jako jedna figura, musí se synchronizovat, což je velmi náročné. Divák ani nevidí, jaký kus práce za tím je,“ poznamenal.

Hlavní roli Klytaimnéstry si pochvaluje také herečka Helena Čermáková. „Je to tragická figura, která neměla vyhnutí a spěje ke svému tragickému konci, kdy mstí zločiny další vraždou a sama je nakonec zavražděna. Divadlo má rádo vypjaté momenty a já také, je tam možnost zajímavého vyjádření, obzvláště v režii pana Pitínského,“ uvedla herečka, podle které je práce se známým režisérem vždy zážitkem. „Pro mě je to vždy živá voda, je nesmírně inspirativní, má zajímavý přístup k tématu, figurám, ke gestům, volí výjimečná řešení.“

V trilogii vystupuje téměř celý divadelní soubor. Velký sál se promění v kruhovou antickou divadelní arénu, přibližně 50 sedadel se přesune z hlediště na jeviště a hranice mezi oběma prostory zmizí. Diváci se tak stanou součástí představení „Ten, kdo se posadí na jeviště, bude mít nejkrásnější zážitek,“ uvedl Pitínský, který má antickou kulturu ve velké úctě a obdivuje ji už od dětství.

Oresteiu představí Městské divadlo Zlín ve dvou premiérách - 28. dubna a 2. května.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)