Nejvíce nových cirkusáků lze potkat toho času v Trutnově

Trutnov - Žonglérům a akrobatům se nepůjde několik dní vyhnout v Trutnově, kde se koná druhý ročník festivalu nového cirkusu Cirk-UFF. Do východočeského města přijely zahraniční i české soubory, včetně stále populárnější La Putyky.

Program začal 31. května dopoledne představením čtveřice belgických žonglérů, kteří si říkají EA EO. Autorské představení slibovalo konfrontaci s vlastním strachem z nedostatku životního prostoru. „Do České republiky jsme přijeli poprvé, a to s představením Čtvereční metr,“ prozradil jeden z členů souboru Sander de Cuyper.

Návštěvníci se mohou zajít podívat na vystoupení cirkusáků z Itálie, Švédska nebo Belgie. Přijely také tuzemské soubory, například představení české La Putyky je zcela vyprodané. „Byl jsem tu loni na prvním ročníku a byl jsem strašně potěšen atmosférou, která tu byla,“ těšil se na účinkování v Trutnově principál Rostislav Novák. Právě La Putyka výrazně přispěla k tomu, že žánr nového cirkusu, který vznik v 70. letech ve Francii, se dostal více i do českého povědomí a získal své fanoušky. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Představeními ožijí ulice, centrum Uffo a také šapitó. Návštěvníci se ale nemusí jen dívat, pro zájemce jsou připraveny i workshopy a dílny. „Jedna je závěsná akrobacie pro úplné začátečníky, takže kdo chce zkusit, co to znamená být cirkusovým umělcem, tak má možnost,“ láká do Trutnova dramaturgyně festivalu Šárka Maršíková. Možnost mají lidé do 3. června.