Antonín Chittussi: Z údolí Doubravky

V dnešním díle cyklu Národní galerie nikdy nezavírá se tentokrát podíváme na tvorbu jedné z největších osobností krajinářství 2. poloviny 19. století. Malíř italského jména, ale českého původu Antonín Chittussi si pro svou malbu Z údolí Doubravky vybral záběr z rodného kraje. Snaží se v něm odhalit zákonitosti české krajiny, jež vyjadřoval již Jan Neruda. V čem podle něj spočívá její lyričnost, napoví kurátorka pro edukační činnost NG v Praze Markéta Ježková.

Antonín Chittussi (1847-1891) studoval na Akademii výtvarných umění v Praze, uměleckých školách v Mnichově a ve Vídni. Jeho vstup do dějin českého výtvarného umění je zmiňován v souvislosti s tzv. Woltmannovou aférou. Studenti tehdy vypískali profesora Alfreda Woltmanna za tvrzení, že starší umění v Čechách bylo převážně německého původu, za což byl Chittussi jako jeden z hlavních aktérů dokonce odsouzen do vězení.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Z údolí Doubravky (zdroj: ČT24)

Za slavnými výtvarnými díly se společně vypravíme opět v neděli 17. června. Kurátorka Monika Sybolová pohovoří o díle Josefa Mánesa s názvem Setkání Petrarcy s Laurou. Všechny předešlé díly naleznete zde.