Kladenské dvorky zaplnilo umění už potřicáté

Kladno – Někdejší dělnická čtvrt ve středočeském Kladně již potřicáté ožila uměním. Na tamních dvorcích vystavovali svá díla výtvarníci ze Středočeského kraje. I přes nepříznivé počasí se v Průhonu na tradiční akci sešly stovky návštěvníků.

Dvorky a zákoutí domů schovaných ve stráni pod kladenskými paneláky každoročně lákají výtvarníky, sochaře i fotografy. Návštěvníkům se dnes otevřelo dohromady osmadvacet dvorků, původně se přitom začínalo na pouhých třech.

Nápad uspořádat první Kladenské dvorky se zrodil na počátku 80. let. V té době se jednalo o v podstatě undergroundovou a nepodporovanou akci. „Vznikly z potřeby výtvarníků nebo lidí, kteří nějakým způsobem tvořili, potkávat se o svých pracích si moct povídat,“ vypráví o počátcích dvorků fotograf Jaroslav Pergl.

  • Nultý ročník Kladenských dvorků autor: Alois Garamszegi, zdroj: Kladenské dvorky
  • Nultý ročník Kladenských dvorků autor: Alois Garamszegi, zdroj: Kladenské dvorky

Jedním ze zakladatelů akce byl i výtvarník a umělecký kovář Viktor Stříbrný. Letos v lednu zemřel. Letošní přehlídku proto pořadatelé věnovali právě jemu. „Viktor, který v této čtvrti žil, přesvědčil několik svých sousedů, aby půjčili svoji minizahrádečku a nechali si ji zdevastovat od příchozích lidí a nezlobili se kvůli tomu,“ doplnil s úsměvem Pergl.

Dvorky v Podprůhonu pocházejí z dob, kdy se v Kladně začalo těžit uhlí a vznikaly nové pracovní příležitosti. Umělci se do čtvrti začali stěhovat hlavně po roce 89. A dodnes se aktivně snaží o zachování jejího původního genia loci.

Reportáž Magdaleny Rejžkové (zdroj: ČT24)