Ostravsko se s Brazílií dobře doplňuje

Ostrava - Ostravská galerie Beseda představuje současně dva autory, jejichž tématem je urbanismus. Každý ho ale zpracovává jinak. Lucie Jindrák Skřivánková se inspirovala Brazílií, krnovský výtvarník Svatoslav Böhm vystavil kresby průmyslové krajiny Ostravska a Karvinska z padesátých a šedesátých let minulého století.

I když jsou kresby krnovského umělce Svatoslava Böhma padesát let staré, vystaveny jsou vůbec poprvé. Díla, na které už zapomněl, objevil výtvarník paradoxně díky povodni, která v roce 1997 zasáhla Krnov. „Čekal jsem na příležitost, abych je vystavil v kontextu. A ten je nyní, myslím, docela zajímavý,“ vysvětlil kurátor galerie Beseda Petr Pivoda, proč se s vystavením kreseb dalších několik let otálelo.

Kontextem pro Böhmovy kresby se stala tvorba mladé výtvarnice Lucie Jindrák Skřivánkové, absolventky pražské Akademie výtvarných umění. V ostravské galerii vystavuje soubor nazvaný Brazil, k němuž ji inspirovali cesty po této zemi.

Základním motivem je napětí mezi přírodou a architekturou. „Architektura mě odjakživa zajímala. Když jsem ji začala malovat, zjistila jsem, že architektura a příroda si hodně konkurují a že je to nebezpečné – čím víc staveb uděláme, tím míň zbude půdy,“ upozornila.

Oba vystavené soubory budou v galerii Beseda k vidění do 4. července.

Dvojvýstava v ostravské galerii (zdroj: ČT24)